Νέες τεχνολογίες εξετάζει να εισαγάγει στη διαδικασία αξιοποίησης απορριμμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κορυφαία στελέχη του, στο φόντο και αντιδράσεων που προξενεί το εν λόγω θέμα. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η τεχνολογία της αεριοποίησης (gasification), που παράγει συνθετικό αέριο (syngas) μέσα από μια θερμοχημική διαδικασία

Όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, η υιοθέτηση μιας τέτοιας τεχνολογίας εξετάστηκε σε επαφές που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον Ευρωπαίο επίτροπο για το Περιβάλλον Janez Potocnik. Στόχος είναι να αξιολογηθεί η σχέση κόστους - οφέλους και το κατά πόσο είναι σκόπιμη μια τέτοια εφαρμογή για την ελληνική αγορά. «Εξετάζουμε το αυξημένο κόστος της αρχικής εγκατάστασης» αναφέρουν σχετικά στελέχη του ΥΠΕΝ, κάνοντας λόγο για σημαντικά μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

H παραγωγή ενέργειας

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που συνέταξε η κυβέρνηση και έθεσε σε διαβούλευση, προβλέπει ως στόχο την παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 10% το 2025 και άνω του 25% το 2030. Βέβαια, η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων συναντά αντιδράσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ κάποιες Περιφέρειες δεν αποδέχονται τη δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και τοπικοί βουλευτές έχουν ασκήσει έντονη κριτική για το ενδεχόμενο στο ΕΣΔΑ να προωθηθεί μια τέτοιου είδους αξιοποίηση απορριμμάτων. Βέβαια, η ενεργειακή εκμετάλλευση υπολειμμάτων που δεν ανακυκλώνονται είναι ενταγμένη στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας και περιλαμβάνει σύγχρονες μεθόδους, μια από τις οποίες είναι και η «αεριοποίηση». Ήδη σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς αξιοποιούνται άλλα εναλλακτικά καύσιμα που παράγονται από διαχείριση των σκουπιδιών όπως το RDF.

Μάλιστα, με βάση στοιχεία της Συνομοσπονδίας Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων - CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants), 500 εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων είναι σε λειτουργία στην Ευρώπη σήμερα.

Επίπονη διαδικασία

Είναι προφανές, πάντως, ότι η χωροθέτηση τέτοιων μονάδων είναι μια επίπονη διαδικασία και γι’ αυτό όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ εξετάζονται καινοτόμες τεχνολογίες. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποφασιστεί η χωροθέτησή τους ούτε και γι’ αυτές τις τέσσερις που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ΕΣΔΑ προβλέπεται να εγκατασταθούν μια στην Κρήτη (όπου η Περιφέρεια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» έχει αντίθετη άποψη), σε Πελοπόννησο και Δ. Ελλάδα, σε Αττική και Στερεά Ελλάδα και η τέταρτη θα καλύπτει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")