Το Σάββατο η οικονομική εφημερίδα ‘Ισοτιμία’ δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Στα σκαριά πυρηνικός σταθμός στην Κομοτηνή!». Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος, συντάκτης της εφημερίδας, η ΔΕΗ εξετάζει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Θράκη.

Το Σάββατο η οικονομική εφημερίδα ‘Ισοτιμία’ δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Στα σκαριά πυρηνικός σταθμός στην Κομοτηνή!». Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφει o Χάρης Φλουδόπουλος, συντάκτης της εφημερίδας, η ΔΕΗ εξετάζει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Θράκη. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «οι προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και οι αρμόδιοι μελετούν όλα τα ενδεχόμενα. Πρόκειται για την πέμπτη προσπάθεια εγκατάστασης πυρηνικών στην Ελλάδα, καθώς στο παρελθόν τέσσερις ανάλογες απόπειρες απέβησαν άκαρπες». Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα «έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για περιοχή στην Κομοτηνή, η οποία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως η ασεισμικότητα, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στις αντλητικές μονάδες του Θησαυρού στη Δράμα και της Σφηκιάς στη Βέροια».

Πέραν των ανωτέρω γενικών πληροφοριών, το άρθρο δε δίδει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για συζητήσεις μεταξύ ενδιαφερόμενης εταιρείας και ελληνικού φορέα για την υλοποίηση του έργου, για τον τύπο της τεχνολογίας, για την εγκατεστημένη ισχύ σταθμού, για την αδειοδοτική διαδικασία και γενικά για ο,τιδήποτε μπορεί να χαρακτηρίζει ένα ώριμο έργο τέτοιου βεληνεκούς. Συνεπώς, το άρθρο περιγράφει απλώς μια γενική πρόθεση ‘κάποιων’ να ασχοληθούν με το θέμα της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Όμως αυτό το ελάχιστο ήτο αρκετό για να ωθήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκδώσει αυθημερόν ολοσέλιδη ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει την εφημερίδα και διαβεβαιώνει, ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα εγκατάστασης πυρηνικής μονάδας στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το υπουργείο καθιστά σαφές, ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα εγκατάστασης πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και υπογραμμίζει, ότι ο υπουργός σε πρόσφατη ομιλία του έχει αποκλείσει «το ενδεχόμενο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (sic)».

Πέρα από το αδικαιολόγητα αιχμηρό ύφος της ανακοίνωσης παραμένει εύλογο το ερώτημα, γιατί τόση σπουδή για να αποκλειστεί μια μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καν να συζητηθούν οι δυνατότητες της, τα οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη, αλλά και η συμβολή στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων του θερμοκηπίου, στόχος για τον οποίον κόπτονται όλοι στο πλαίσιο της φιλο- περιβαλλοντικής πολιτικής, την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση- με την ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν σήμερα 147 αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 130γιγαβάτ, ενώ παγκοσμίως οι αντιδραστήρες ανέρχονται σε 448. Οι τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας προτείνει την ανέγερση 200 νέων πυρηνικών σταθμών τα επόμενα 25 χρόνια για να επιλυθούν τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Μήπως είναι καιρός το Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΣΕΕΣ, η ΡΑΕ και άλλοι αρμόδιοι φορείς, προτού διαγράψουν το ενδεχόμενο πυρηνικού σταθμού και αφορήσουν την πυρηνική ενέργεια, να αποφασίσουν την επανεξέταση των δυνατοτήτων της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα; Πιστεύουμε ότι είναι καιρός το θέμα να τεθεί τουλάχιστον σε επίπεδο ΣΕΕΣ, το οποίο καλό θα ήταν να το εντάξει ως ένα εναλλακτικό σενάριο στο πλαίσιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού τον οποίο τώρα μελετά.