Κ. Σκρέκας: Ξεκινά Άμεσα η Υπογειοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς Ρεύματος

Κ. Σκρέκας: Ξεκινά Άμεσα η Υπογειοποίηση του Δικτύου Μεταφοράς Ρεύματος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 18 Φεβρουαρίου 2021 - 08:20

Στις αιτίες που οδήγησαν στην τριήμερη διακοπή ηλεκτροδότησης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών σε περιοχές της Αττικής, αλλά και στα σχέδια της κυβέρνησης για την οριστική επίλυση αυτών των προβλημάτων αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας, χθες βράδυ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων

του Alpha.  Ο κ. Σκρέκας είπε πως η αιτιία για τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση οφείλεται σε ένα πολύ απλό λόγο: "Έχουμε ενάερια και υπέργεια καλώδια. Όταν ένα δένδρο υπό το βάρος του χιονιού σπάσει και πέσει πάνω σε αυτά, είτε δημιουργείται βραχυκύκλωμα και πέφτει η γραμμή, είτε κόβεται η γραμμή και αναγκαστικά διακόπτεται το κύκλωμα. Αυτή είναι η βασική αιτία για όλα αυτά τα προβλήματα", όπως τόνισε.

Αναφορικά με την υπογειοποίηση των καλωδίων ο Υπουργός ανέφερε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη ενταχθεί ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, και αποκάλυψε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. "Θα είχαμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αλλά δυστυχώς τα 10 χρόνια κρίση στην Ελλάδα έφεραν λίγο πίσω το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας. Χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει. Την επόμενη δεκαετία, τα σχέδια επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων Μέσης και Υψηλής Τάσης ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ", είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας, ακόμη για το επίμαχο ζήτημα με τα κλαδέματα δέντρων στις περιοχές που πλήγηκαν, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός για αυτό το έργο είναι αυξημένος κατά 30%. "Η σφοδρότητα όμως της κακοκαιρίας, ήταν εκείνη που επέφερε το σπάσιμο των δέντρων", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Παρά τις μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες  του ΔΕΔΔΗΕ, της Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε δει πράγματα που δεν συλλαμβάνει ανθρώπινος νους. Είδαμε να αποκαθίσταται μια γραμμή και 10’ αργότερα να πέφτει ξανά επειδή άλλα δύο δέντρα έσπασαν λίγο μακρύτερα και την βραχυκύκλωσαν ξανά. Σε μεγάλο βαθμό, η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν μπορούσε να αποφευχθεί", τόνισε.

Ο κ. Σκρέκας κατέληξε, λέγοντας πως δεν θα ησυχάσουμε εάν δεν καταφέρουμε να ηλεκτροδοτήσουμε όλα τα νοικοκυριά που υποφέρουν και υποσχέθηκε να διεξαχθεί μια ανοικτή συζήτηση για τις ευθύνες, την αμέσως επόμενη ημέρα.