Οι Τούρκοι Επιστρέφουν για Έρευνες με το Υδρογραφικό Σκάφος Τσεσμέ – Ξεκίνησαν Έρευνα στο Κεντρικό Αιγαίο

Οι Τούρκοι Επιστρέφουν για Έρευνες με το Υδρογραφικό Σκάφος Τσεσμέ – Ξεκίνησαν Έρευνα στο Κεντρικό Αιγαίο
energia.gr
Παρ, 19 Φεβρουαρίου 2021 - 16:54

ΣΕ επικίνδυνα μονοπάτια φαίνεται ότι εισέρχονται εκ νέου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία τορπιλίζει τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών στέλνοντας στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ». Την ώρα που διευθετείται η ημερομηνία του νέου κύκλου διερευνητικών στην Αθήνα, ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις. Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η παρενόχλησις ιταλικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης που συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού EastMed, από τουρκική φρεγάτα. Το «Τσεσμέ», το οποίο εισήλθε χθες (18/2) στο κεντρικό Αιγαίο συνοδευόμενο από κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, θα πραγματοποιήσει έρευνες έως τις 2 Μαρτίου σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, δηλαδή στην καρδιά του Αιγαίου. Νοτιότερα τουρκική φρεγάτα παρακολούθησε και προσέγγισε το ιταλικό σκάφος μέχρι εκείνο να φθάσει δυτικά της Καρπάθου

Είναι ένα ακόμη μήνυμα της Τουρκίας ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις απειλές που έχει εκτοξεύσει, καθώς ο EastMed εισέρχεται σε περιοχές του παρανόμου τουρκολιβυκού μνημονίου. Παραλλήλως οι Τούρκοι συνεχίζουν να θεωρούν «κόκκινο πανί» τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κατηγορώντας τον ότι είναι εκείνος που «σαμποτάρει» τον διάλογο. Ο τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk ανέφερε ότι ο διερευνητικές θα μπορούσαν να επαναληφθούν το πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου. Επί κεφαλής των Τούρκων θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Επίσης οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι παραλλήλως μπορεί να αρχίσουν και πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συμφώνησαν σε κοινή δήλωση, αλλά ο κ. Δένδιας φέρεται να «έδωσε οδηγίες περί του αντιθέτου», με αποτέλεσμα να «σαμποτάρει την διαδικασία», όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Επίσης υποστηρίζουν ότι μόλις η ΕΕ πληροφορήθηκε την στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνισαν ότι η χώρα μας υπονομεύει την διαδικασία.

Η ελληνική Κυβέρνησις συνεχώς υπενθυμίζει στην ΕΕ αλλά και στην Τουρκία ότι είναι πιθανή η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο «Bloomberg» ανέφερε ότι μόνο η απειλή επιβολής κυρώσεων μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά της Τουρκίας. Το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου αν και η χώρα μας γνωρίζει ότι με την Γερμανία να τάσσεται υπέρ της Τουρκίας και να έχει αναπτύξει διάλογο με τον Ερντογάν πολύ δύσκολα θα υπάρξει ομόφωνη απόφασις. «Έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου το μοντέλο των διερευνητικών επαφών ώστε να επιλύσουμε την μία κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνισε ο Πρωθυπουργός. Επεσήμανε ότι η Ελλάς θα αντιτάξει απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας, την ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. «Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας, να συγκροτήσουμε συμμαχίες με μία ομάδα χωρών που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο με εμάς, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε αποδείξει ότι σύνθετα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μπορούν να διευθετηθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά. Είναι εμφανές ότι όσο ενισχύονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόσο περισσότερο ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στην φωτιά απειλώντας ακόμη και τις ΗΠΑ. Από την μία δίδει εντολή να δημοσιευθεί ένας παλαιός χάρτης που δείχνει Ελλάδα και Κύπρο να εισέρχεται έως το 2050 στην σφαίρα επιρροής της Άγκυρας και από την άλλη κατηγορεί την Κυβέρνηση Μπάιντεν ότι στηρίζει ανοικτά τους αντάρτες του PKK.

Τέλος, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της Τουρκικής NAVTEX, η οποία ουσιαστικά τορπιλίζει τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παρεδόθη στην Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Και ενώ η Τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το Ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτήν την περιοχή.