Σχεδόν 3 εκατομμύρια Τεξανοί δεν διαθέτουν ρεύμα επί τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά τη σφοδρή χιονόπτωση και τις πολικές θερμοκρασίες, οι οποίες γονάτισαν τις πηγές παροχής ενέργειας στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επονομαζόμενη και «Πολιτεία του Μοναχικού Αστεριού» είναι υπέρμαχη των πολιτικών ελεύθερης αγοράς, ενώ επιδιώκει να αποφεύγει τους αυστηρούς εποπτικούς ελέγχους. Αυτός ο συνδυασμός των εν λόγω παραγόντων φέρει την ευθύνη για την κατάσταση, αλλά ακόμα και η Καλιφόρνια δεν τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα κατά τα τελευταία χρόνια

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως το να υπάρχουν αξιόπιστα δίκτυα απαιτούνται δαπάνες. Το να υποχρεώσει κανείς τους ψηφοφόρους να επωμιστούν κόστη για οφέλη, τα οποία δεν τους είναι προφανή, είναι μία επιλογή απευκταία για όλους τους πολιτικούς.

Η προσφορά και η ζήτηση θα πρέπει να εναρμονίζονται σε ένα δίκτυο, παρά το γεγονός ότι, όταν υπάρχουν ανωμαλίες λόγω καιρού, αυτό είναι δύσκολο να μετρηθεί. Η ζήτηση αυξήθηκε και η προσφορά περιεστάλη δραστικά την εβδομάδα αυτή, διότι, σύμφωνα με τον φορέα λειτουργίας του δικτύου ηλεκτροδότησης, το Συμβούλιο Αξιόπιστης Ηλεκτροδότησης του Τέξας, με παραγωγική ικανότητα 34 γιγαβάτ ετέθη εκτός.

Τα περισσότερα δίκτυα αγοράζουν δεσμευμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ως «μαξιλάρι». Ωστόσο, στην περίπτωση του Τέξας, η αρμόδια Αρχή, το Συμβούλιο Αξιόπιστης Ηλεκτροδότησης, θέτει ένα στόχο για δυνητική τροφοδοσία στο 14% της μέγιστης ζήτησης. Ωστόσο, το δίκτυο, το οποίο εξυπηρετεί τις περισσότερες μεσοατλαντικές πολιτείες (Νέα Υόρκη, Πενσιλβάνια, Νιου Τζέρσεϊ, Βιρτζίνια κ.ά.) ορίζει ως προστατευτική πρόβλεψη το σχεδόν 25% της παραγωγικής ικανότητας σε περίοδο ύψιστης ζήτησης. Οπως γίνεται αντιληπτό, το πιο χαλαρό «μαξιλάρι» μεταφράζεται σε χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος. Οι Τεξανοί πλήρωσαν πέρυσι τον Νοέμβριο 12,2 σεντς την κιλοβατώρα, ενώ οι συμπολίτες τους στο δίκτυο των μεσοατλαντικών πολιτειών 16 σεντς αντιστοίχως, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Οι τιμές στο Τέξας, επίσης, προάγουν τον ανταγωνισμό στην αγορά, επιτρέποντας στους καταναλωτές να επιλέξουν ποιος πάροχος θα τους διοχετεύσει ηλεκτρικό ρεύμα στο νοικοκυριό τους.

Συν τοις άλλοις, το δίκτυο του Τέξας έχει περιορισμένες συνδέσεις με γειτονικά δίκτυα, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιεί την εποπτεία στα τεκταινόμενα στο έδαφός του. Οπότε αυτό καταλήγει στο να είναι πρόσφορο να εξακοντίζονται βέλη κατά των ρυθμιστικών αρχών. Μονάχα η Καλιφόρνια δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα. Ο όμιλος PG&E, ο μεγαλύτερος στην αγορά υπηρεσιών κοινής ωφελείας, το 2019 χρεοκόπησε, ισχυριζόμενος ότι επλήγη βαρύτατα από τις εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές στην πολιτεία. Με στόχο να αποφύγει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, η εταιρεία σε διάφορες περιστάσεις υποχρεώθηκε να διακόψει για προληπτικούς λόγους την παροχή. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα αναγκάσουν τους καταναλωτές των αγροτικών νοικοκυριών να πληρώσουν ακριβότερα το τιμολόγιο ρεύματος, ώστε να αποτυπώνεται σε αυτό ο κίνδυνος, ο οποίος σχετίζεται με την εξυπηρέτησή τους.

Η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές είναι ίσως 100πλάσια της λιανικής της τιμής. Επομένως, είναι λογικό για το Τέξας και άλλες πολιτείες να εξετάσουν μία σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το να υποχρεωθούν οι προμηθευτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και οι καταναλωτές να πληρώσουν για την εφεδρική παραγωγική ικανότητα, να μετασκευαστούν μονάδες ορυκτών καυσίμων για να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και αξιόπιστη παροχή ρεύματος σε συνθήκες δριμύτατου ψύχους, καθώς και να κατασκευαστούν περισσότεροι σταθμοί μετάδοσης. Αυτό κοστίζει χρήματα και είναι μία δοκιμασία για να διαπιστωθεί, εάν όντως οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τα δίκτυα αξιόπιστης ηλεκτροδότησης στη θεωρία ή με το πορτοφόλι τους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")