Χαμηλότερα του Αναμενόμενου τα Κέρδη της Chevron - Επίκειται Μεταφορά Έδρας από την Καλιφόρνια στο Τέξας

Χαμηλότερα του Αναμενόμενου τα Κέρδη της Chevron - Επίκειται Μεταφορά Έδρας από την Καλιφόρνια στο Τέξας
energia.gr
Παρ, 2 Αυγούστου 2024 - 17:45

Η Chevron ανακοίνωσε σήμερα τα κέρδη του β' τριμήνου, τα οποία κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε ολόκληρο τον κλάδο από τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και τις τιμές του φυσικού αερίου, στέλνοντας τις μετοχές της με πτώση 1,5% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση. 

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει ότι η παραγωγή πετρελαίου αυτό το τρίμηνο θα υποχωρήσει και ότι η διύλιση θα υποφέρει από τις διακοπές λειτουργίας σε δύο διυλιστήρια στην Καλιφόρνια. Τα περιθώρια διύλισης είναι αδύναμα σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η BP και η Shell.

Η Chevron δήλωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της εταιρείας από το Σαν Ραμόν της Καλιφόρνια, όπου ιδρύθηκε πριν από 145 χρόνια ως Pacific Coast Oil Co, στο Χιούστον του Τέξας. Η εταιρεία αμφισβητεί σφοδρά τους πολιτειακούς κανονισμούς για τις δραστηριότητες παραγωγής και διύλισης πετρελαίου στην πολιτεία. Η Chevron ανακοίνωσε κέρδη 4,4 δισ. δολαρίων ή 2,43 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο, έναντι 6 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν. Ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 4,7 δισ. δολαρίων ή 2,55 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,93 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

«Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά», δήλωσε ο Peter McNally, επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα ενέργειας στην Third Bridge. Η υστέρηση μπορεί να αποδοθεί στο διεθνές upstream τμήμα, το οποίο έπεσε έξω από τις προσδοκίες κατά περίπου 11%, είπε. Τα κέρδη από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη από την παραγωγή βενζίνης και χημικών ουσιών ήταν επίσης μειωμένα κατά περίπου 60% στα 597 εκατ. δολάρια. «Παρά τις πρόσφατες λειτουργικές διακοπές και τα πιο μαλακά περιθώρια κέρδους, παραμένουμε έτοιμοι να επιτύχουμε σημαντική μακροπρόθεσμη αύξηση των κερδών και των ταμειακών ροών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Wirth.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου έβγαλαν λιγότερα χρήματα από την πώληση βενζίνης το δεύτερο τρίμηνο μετά από δύο χρόνια αστρονομικών κερδών και μετά την αύξηση της παραγωγής για τη ζήτηση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αντίσοιχα, τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης οδήγησαν τα κέρδη της Shell σε πτώση 19% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 6,3 δισ. δολάρια. Τα περιθώρια διύλισης περιόρισαν επίσης τα κέρδη της BP που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των 2,8 δισ. δολαρίων και συνέβαλαν στην πτώση των κερδών της TotalEnergies κατά 6%.

Τα δυσμενή αποτελέσματα έρχονται καθώς η προτεινόμενη εξαγορά της πετρελαιοπαραγωγού Hess ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει καθυστερήσει. Την Τετάρτη, η εταιρεία δήλωσε ότι η επιτροπή διαιτησίας που θα αξιολογήσει την αμφισβήτηση της συμφωνίας από την Exxon Mobil πιθανότατα δεν θα ανακοινώσει την απόφασή της πριν από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η Exxon αναμένει μια απόφαση σχετικά με τη διαμάχη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, δήλωσε στο Reuters η οικονομική διευθύντρια Kathryn Mikells. «Μπορώ να επιβεβαιώσω (την ακρόαση) στο τέλος Μαΐου 2025. Και υπάρχει η προσδοκία να υπάρξει απόφαση έως τον Σεπτέμβριο του 2025», δήλωσε η ίδια.

Η καθυστέρηση προκάλεσε εικασίες σχετικά με πιθανές συνομιλίες μεταξύ της Exxon και της Chevron για την επίτευξη διακανονισμού νωρίτερα. «Δεδομένου του πολύ μεταγενέστερου αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος της ακρόασης της διαιτησίας, θα πίστευα ότι υπάρχει κίνητρο για την Hess και τη Chevron να προσπαθήσουν να παράσχουν κάποιο είδος κινήτρου για την Exxon ώστε να εξαφανιστεί αυτό το θέμα», δήλωσε ο Frederic Boucher, αναλυτής κινδύνου στη Susquehanna Financial Group. Ο οικονομικός διευθυντής της Exxon αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι εταιρείες συμμετείχαν σε παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Οι μετοχές της Chevron έχουν υποαποδώσει τόσο σε σχέση με την Exxon, όσο και με τον δείκτη S&P 500 φέτος, καθώς αγωνίζεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία, η οποία θα της δώσει μερίδιο σε μια κοινοπραξία στη Γουιάνα που έχει βρει περισσότερες από 30 σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου. Η Chevron υπολογίζει σε αυτή τη συμφωνία για να εδραιώσει ένα πάτημα στα προσοδοφόρα αποθέματα πετρελαίου της Γουιάνας και να βοηθήσει στον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα απόδοσης στην Αυστραλία και το Καζακστάν.

Η παραγωγή πετρελαίου της Καλιφόρνιας πριν από έναν αιώνα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αλλά οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αποχωρήσει σταδιακά από την πολιτεία εν μέσω αυστηρότερων κανονισμών για το κλίμα και εξάντλησης των κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Chevron αναμένει ότι όλες οι εταιρικές λειτουργίες θα μεταφερθούν στο Χιούστον κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι θέσεις εργασίας για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της στην Καλιφόρνια, οι οποίες περιλαμβάνουν πετρελαιοπηγές και δύο διυλιστήρια, θα παραμείνουν στο Σαν Ραμόν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Wirth και ο αντιπρόεδρος Mark Nelson θα μετακομίσουν στο Χιούστον πριν από το τέλος του 2024, δήλωσε η εταιρεία. Η Chevron απασχολεί σήμερα περίπου 7.000 υπαλλήλους στην περιοχή του Χιούστον και περίπου 2.000 υπαλλήλους στο Σαν Ραμόν.