Τέξας: Περισσότερη Ηλιακή και Αιολική Ενέργεια έως το 2023- Μικρή η Συμμετοχή των ΑΠΕ στο Black Out

Τέξας: Περισσότερη Ηλιακή και Αιολική Ενέργεια έως το 2023- Μικρή η Συμμετοχή των ΑΠΕ στο Black Out
energia.gr
Τρι, 23 Φεβρουαρίου 2021 - 11:57

Καθώς οι χειριστές και οι διαχειριστές δικτύων του Τέξας επαναφέρουν σε λειτουργία το ηλεκτρικό σύστημα της πολιτείας, ένα πράγμα φαίνεται απίθανο να αλλάξει: ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη μεγαλύτερη αγορά ενέργειας του έθνους. Απ΄φέτος έως και το 2023, οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να προσθέσουν περίπου 35 GW συνδυασμένης ηλιακής και αιολικής χωρητικότητας

στο κύριο σύστημα μεταφοράς της πολιτείας, το οποίο διαχειρίζεται το Electric Reliability Council of Texas Inc., σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου. Οι βραχυπρόθεσμες προσθήκες - οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από καταθέσεις χρηματοοικονομικής ασφάλειας για διασύνδεση, ομοσπονδιακά φορολογικά κίνητρα και συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - θα διπλασίαζαν το ηλιακό και αιολικό αποτύπωμα της ERCOT στα 64 GW σε μόλις τρία χρόνια.

Το φυσικό αέριο, το οποίο κυριαρχεί τώρα στο μείγμα ισχύος της πολιτείας, αντιπροσωπεύει σχεδόν 60 GW της χειμερινής χωρητικότητας της ERCOT, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Το Τέξας έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αμερικής, με την πρόσφατη άνοδο της ηλιακής ενέργειας να οδηγεί σε συνεχή έκρηξη ανέμου. Αλλά η ενεργειακή κρίση αυτής της εβδομάδας, η οποία οδήγησε σε παρατεταμένη διακοπή ρεύματος για εκατομμύρια κατοίκους, αποκάλυψε σημαντική αντίδραση στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση του κράτους. Ο Κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott, για παράδειγμα, ήταν μεταξύ πολλών επικριτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι οι παγωμένες ανεμογεννήτριες και οι χιονισμένες ηλιακές συστοιχίες ήταν οι πρωταρχικοί ένοχοι της κατάρρευσης του ηλεκτρικού συστήματος που ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτό δεν συνέβη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ERCOT. Από τα περίπου 46 GW της παραγωγικής ικανότητας που ήταν εκτός λειτουργίας από το μεσημέρι της 17ης Φεβρουαρίου, 28 GW ήταν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και 18 GW ήταν ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με αξιωματούχους της ERCOT. «Βλέπουμε πραγματικά τις επιπτώσεις αυτού του καιρικού γεγονότος να διαπερνούν τον άνεμο, τον ηλιακό, τον άνθρακα, το πυρηνικό, το φυσικό αέριο, σε ολόκληρη τη βιομηχανία», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ERCOT Μπιλ Μαγκίνς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στις 17 Φεβρουαρίου, όταν τους ζητήθηκε να απαντήσει στα σχόλια.

Καθώς οι μεταβλητοί αιολικοί και ηλιακοί πόροι πολλαπλασιάζονται στο Τέξας, η αποθήκευση ενέργειας είναι έτοιμη να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ERCOT, η εγκατεστημένη χωρητικότητα της μπαταρίας που είναι συνδεδεμένη στο σύστημά της θα μπορούσε να φτάσει τα 1,7 GW το 2021 και σε περισσότερα από 2 GW το 2022 από 225 MW το 2020. Αλλά αυτό απλώς γρατσουνίζει την επιφάνεια της μπαταρίας μεγάλης κλίμακας άνω των 26 GW χώρος αποθήκευσης υπό μελέτη στη βαθύτερη ουρά διασύνδεσης της ERCOT - περισσότερο από τον άνεμο και δεύτερη μετά την ηλιακή.