Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, που πολλές φορές ξεπερνούν τα 4-5 χρόνια, οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τα προβλήματα από τις ασάφειες στη δασική νομοθεσία και την εφαρμογή της, καθώς και τα προσκόμματα στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον εξορυκτικό κλάδο εδώ και χρόνια

 

και τέθηκαν εκ νέου υπόψη στη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, η καθυστέρηση στην επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή επενδύσεων σε τομείς που έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, όπως ο τομέας των μικτών θειούχων, των βωξιτών, αλλά και τα μαρμαροφόρα κοιτάσματα με υπόγεια εκμετάλλευση.

Αναλυτικά ο ΣΜΕ κατέθεσε στον υπουργό Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, μακροσκελές υπόμνημα με χρόνια προβλήματα και προτεινόμενες λύσεις όσον αφορά την Εθνική Πολιτική για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΟΠΥ), για την οποία υπάρχει άμεση ανάγκη επικαιροποίησης και κατάστρωσης στρατηγικής υλοποίησης, καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού ΟΠΥ.

Χρονίζοντα ζητήματα

Το υπόμνημα αναφέρεται στα προβλήματα καθυστερήσεων στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς και στις, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, απαγορεύσεις της εξόρυξης στερεών ορυκτών πρώτων υλών σε προστατευόμενες περιοχές, στην αποτελεσματικότερη αδειοδότηση των εξορυκτικών αποβλήτων και τη συμπλήρωση-τροποποίηση του υπάρχοντος κανονιστικού πλαισίου. Στα χρονίζοντα προβλήματα περιλαμβάνονται οι ασάφειες στη δασική νομοθεσία, τα οποία οδηγούν σε αξιοσημείωτες καθυστερήσεις αδειοδότησης και επιβαρύνσεις κόστους για την εξόρυξη.

Ο ΣΜΕ επεσήμανε πως είναι αναγκαίες οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο Λατομικό Νόμο 4512/2018, με βάση την εμπειρία και τις διαπιστωμένες αδυναμίες του στα ήδη τρία χρόνια εφαρμογής του, είναι αναγκαία η βελτίωση της λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Περιβάλλοντος, οι βελτιώσεις στο Ελληνικό Δίκαιο σε σχέση με την περιβαλλοντική συμμόρφωση και τις ποινικές κυρώσεις. Επίσης ο ΣΜΕ προχώρησε στην κατάθεση απόψεων για το θέμα της απολιγνιτοποίησης καθώς και για την ανάγκη επιτάχυνσης της θέσπισης της διαδικασίας παράτασης κατά 25 χρόνια των υφιστάμενων μεταλλευτικών Οριστικών Παραχωρήσεων.

Τροποποιήσεις νόμων

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ο ΣΜΕ ζητά τροποποίηση του νόμου για την αδειοδότηση εξορυκτικών έργων εντός προστατευόμενων περιοχών, καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της πλήρους λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) και των ΚΕΣΠΑ- ΠΕΣΠΑ και δημιουργία ηλεκτρονικά προσβάσιμου πίνακα ΜΠΕ για έγκριση ή αιτημάτων για ανανεώσεις-τροποποιήσεις ΑΕΠΟ. Επίσης ζητά να διευθετηθούν οι ασάφειες οι οποίες δημιουργούν συχνά προβλήματα και δυσαρμονία στις σχέσεις των εξορυκτικών επιχειρήσεων με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και την αποσαφήνιση της έννοιας του «εξορυκτικού αποβλήτου». Να γίνουν ενέργειες ώστε να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του θέματος οριοθέτηση υδατορεμάτων για τα εξορυκτικά έργα.

Αναφορικά με τη δασική νομοθεσία ο ΣΜΕ επισημαίνει την ανάγκη η Γενική Διεύθυνση Δασών να εκδώσει εγκύκλιο που θα διευκρινίζει όλα τα θέματα παράδοσης και παραλαβής των αποκατεστημένων εκτάσεων και θα την επιβάλει στο πλαίσιο εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας. Επίσης ζητήθηκε η κατάργηση του πράσινου τέλους 1% επί του κύκλου εργασιών ως μονομερή ενέργεια που επιβάλλει τέτοιο τέλος μόνο για τις εξορυκτικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας ενός κατ’ εξοχήν εξαγωγικού κλάδου και δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από δημιουργία κινήτρου για νέα λατομεία σε νέα περιοχή. Καθώς και να τροποποιηθεί-συμπληρωθεί η νομοθεσία και η αδειοδότηση δανειοθαλάμων αποκλειστικά και μόνον στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ενεργό λατομείο αδρανών σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από το έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί.

 

*(Από τη Ναυτεμπορική)