Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ είχε λήξει από τον Νοέμβριο του 2020, αλλά οι αλλαγές που μεσολάβησαν στη διοίκηση του Υπερταμείου, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΤΑΙΠΕΔ, και οι αρρυθμίες που έχει προκαλέσει η πανδημία δεν επέτρεψαν την έγκαιρη αντικατάσταση ή ανανέωση των μελών που απαρτίζουν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Βεβαίως, ο νόμος προβλέπει ότι για ένα εξάμηνο και μετά τη λήξη της θητείας του το ΔΣ μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του

Ο χρόνος όμως έφτασε και η νέα διοίκηση του Υπερταμείου υπό τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη κίνησε τις διαδικασίες και ήδη την Παρασκευή δημοσιεύθηκε η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του που θα στελεχώσουν το νέο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχος οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Η θητεία του νέου ΔΣ θα είναι τριετής και θα έχει να επιτελέσει ένα απαιτητικό και κομβικό έργο, αφού το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Στόχος είναι μέσα από αυτό το πλάνο να προσελκυθούν άμεσες ξένες επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια, στα ακίνητα. Η επίτευξη του στόχου θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημειώνεται πως η διάρκεια ζωής του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου 2022 αλλά όπως είναι λογικό θα παραταθεί.

Yπενθυμίζεται πως από το υφιστάμενο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ έχει αποχωρήσει ο πρόεδρος Αρης Ξενόφως, ο οποίος απασχολείται πλέον στην Ελλάκτωρ. Η θέση του προέδρου είναι εκτελεστική, όπως και του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία κατέχει σήμερα ο κ. Ριχάρδος Λαμπίρης. Μη εκτελεστικά μέλη είναι η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου  και οι κ.κ. Αγγελος Βλάχος και Γιώργος Μαρίνος.

Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης και της παλιάς διοίκησης του Υπερταμείου ήταν να μην επέλθουν αλλαγές στα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ. Δηλαδή στον πρόεδρο και στον διευθύνοντα σύμβουλο. Τώρα η θέση του προέδρου είναι κενή και δεν έχουν «διαρρεύσει» οι προτιμήσεις της νέας διοίκησης του Υπερταμείου σχετικά με τον κ. Λαμπίρη. Τόσο όμως ο κ. Λαμπίρης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του υφιστάμενου ΔΣ μπορούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους στους δύο Head Hunters που έχει προσλάβει το Υπερταμείο για την αξιολόγησή τους μαζί με όλους τους άλλους ενδιαφερομένους έως τις 3 Μαρτίου. Στόχος είναι η διαδικασία αξιολόγησης να προχωρήσει γρήγορα, ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει ληφθεί η απόφαση από το Υπερταμείο – μαζί με τις ευλογίες της κυβέρνησης – και να διοριστεί το νέο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι νέες αρμοδιότητες

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ έχει 24 διαγωνισμούς σε εξέλιξη. Ανάμεσά τους είναι η πώληση περαιτέρω ποσοστού 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (διαδικασία που πάγωσε εξαιτίας της COVID-19), η πώληση των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, η πώληση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, η παραχώρηση τμήματος του λιμανιού της Καβάλας, η παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, η παραχώρηση της Εγνατίας οδού κ.ά. Επίσης, εκκρεμεί η πώληση της έκτασης του Ελληνικού με 915 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον διαγωνισμό της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής οδού.

Σύμβουλος για αναπτυξιακά έργα

Παράλληλα όμως το ΤΑΙΠΕΔ απέκτησε και νέο, αναβαθμισμένο ρόλο, αφού εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις θα αναλάβει και σύμβουλος της κυβέρνησης για την ταχύρρυθμη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στη χώρα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην όγδοη έκθεση αυξημένης εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέφθηκε η δημιουργία ενός νέου Μηχανισμού Προετοιμασίας Εργων (Project Preparation Facility), εντός του ΤΑΙΠΕΔ, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι να επιλέγει και να «ωριμάζει» σημαντικά επενδυτικά έργα στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ύψους έως 6 δισ. ευρώ.

Μία νέα εποχή ξεκινά για την ανακύκλωση στην Ελλάδα

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ ενέκρινε το νέο εξαετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, με σκοπό την ανάπτυξη της ανακύκλωσης των συσκευασιών στη χώρα μας, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία καλή και πετυχημένη πρακτική.

Οι 5 βασικοί άξονες

Το νέο εξαετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ βασίζεται στο νέο μοντέλο προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας με τα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης», που αναπτύσσεται σε 5 άξονες:

– Δωρεάν λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης για τους Δήμους, χωρίς να επιβαρύνονται οι Δήμοι, και τελικά οι δημότες, με κόστος για τη συλλογή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, αφού όλες οι σχετικές εργασίες πραγματοποιούνται δωρεάν.

– Παροχή ανταποδοτικού αντιτίμου στους πολίτες για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία, ώστε να αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των δημοτών μέσω της ανακύκλωσης, αφού οι συσκευασίες έχουν αξία και οι δημότες δικαιούνται το δικό τους μέρισμα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

– Δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, για τις εργασίες συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σημεία παραγωγής των άδειων συσκευασιών (όπως Υπηρεσίες του Δημοσίου, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχολεία και άλλα σημεία υψηλής καταναλωτικής έντασης) προς τα «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης».

– Διαλογή και επεξεργασία στην πηγή με χρήση υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαδικασίας της ανακύκλωσης, αφού μειώνονται έως 90% οι όγκοι υλικών που μεταφέρονται, λόγω της διαλογής στην πηγή, ενώ όλες οι εργασίες παραλαβής, διαχωρισμού, επεξεργασίας και προσωρινής αποθήκευσης πραγματοποιούνται αυτόματα στην Πηγή, χωρίς να απαιτούνται άλλες υποδομές ανακύκλωσης.

– Παραγωγή 100% καθαρών υλικών χωρίς προσμείξεις, αφού χρησιμοποιείται εξοπλισμός υψηλής αμερικανικής τεχνολογίας και παράγονται υλικά που αποτελούν εμπορεύματα, τα οποία προωθούνται απευθείας στη βιομηχανία για τελική ανακύκλωση.

Μια διαδικασία που όλοι κερδίζουν

Ως αποτέλεσμα, μέσα από μια διαδικασία που όλοι κερδίζουν, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αναπτύσσεται:

  • στο 100% των Περιφερειών της χώρας,
  • στο 91,70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας,
  • στο 100% των Δήμων της χώρας με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων,
  • στο 100% των 25 μεγαλύτερων (σε πληθυσμό) νησιών της χώρας,
  • σε 200 Δήμους της χώρας.

Σημειώνεται ότι τα «σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αποτελούν τη σωστή μέθοδο ανακύκλωσης, καθόσον από 5.1.2023 η ανακύκλωση των πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με αυτή τη μέθοδο, αφού η Ελλάδα αποφάσισε την πλήρη εφαρμογή του «συστήματος επιστροφής εγγύησης» για το πλαστικό και το μέταλλο, σε εναρμόνιση με τα οριζόμενα στην κοινοτική νομοθεσία (οδηγίες ΕΕ 2019/904 και 2018/851).

(από tovima.gr)