Ένα γενικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση να χωροθετήσει και να διασυνδέσει τα υπεράκτια αιολικά, παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κομβικό σημείο στην όλη προσπάθεια είναι η ανάπτυξη πιλοτικών έργων όπου θα επιλεγεί ένας τρόπος «ενδιάμεσης χρηματοδότησης» χωρίς δημοπρασίες. Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη δικτύων

 

η μόχλευση κεφαλαίων, η χωροθέτηση επενδύσεων, οι γεωπολιτικές ισορροπίες και βέβαια το θεσμικό πλαίσιο είναι μερικά από τα κομβικά σημεία που θα κρίνουν την υλοποίηση φιλόδοξων στόχων για την πορεία εγκατάστασης των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα.

Η εντατική διαβούλευση μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της άνοιξης, ώστε, όπως είπε σε διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τον Ιούνιο 2021 να έχει κλείσει το θεσμικό πλαίσιο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση ενέργειας.

Βασικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι να μη «μείνουν» οι επενδύσεις σε επίπεδο προθέσεων σκαλώνοντας σε μια πολυεπίπεδη διαδικασία και γι’ αυτό προκρίνεται η λύση των πιλοτικών έργων. Ειδικότερα, η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στην ίδια ημερίδα, σχολιάζοντας το βασικό ζήτημα της χωροθέτησης και αδειοδότησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, χαρακτήρισε θετική την πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ που προτείνει ένα μικτό μοντέλο, όπου οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα «προεπιλέγουν» ευρείας κάλυψης θαλάσσιες περιοχές που θα έχουν κριθεί εκ των προτέρων κατάλληλες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Όπως είπε η κ. Σδούκου, η προεπιλογή θα γίνεται με κριτήρια περιβαλλοντικά, οικονομικά και ενεργειακά, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη εγγενείς περιορισμούς (οδοί ναυσιπλοΐας, πεδία βολής Π.Ν., βιοποικιλότητα, κ.λπ.) και θα διενεργείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επίσης, εντός των περιοχών αυτών οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν υποπεριοχές ενδιαφέροντός τους, οι οποίες θα τους «κατοχυρώνονται» βάσει αντικειμενικών, ανταγωνιστικών κριτηρίων. Στις υποπεριοχές αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα προχωρούν στην αδειοδότηση και στη διενέργεια των ειδικών μετρήσεων.

«Αυτό το μοντέλο έχει το προτέρημα ότι το κράτος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά και ο επενδυτής πορεύεται με αυξημένη ασφάλεια, αφού ήδη έχουν προεντοπιστεί κατάλληλες περιοχές για τη δραστηριότητα αυτή. Παράλληλα, η διενέργεια ΣΜΠΕ καλύπτει σε κάποιο βαθμό την έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Από την άλλη αναγνωρίζουμε ότι ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να εντοπίσει μια κατάλληλη τοποθεσία συχνά ταχύτερα και αποτελεσματικότερα» ανέφερε η κ. Σδούκου, που πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί να προτείνει περιοχές ο επενδυτής. «Γενικά, πάντως, αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα που να διασφαλίζει την ελεγχόμενη, μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, ενώ παράλληλα να μη στερεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία τον ρόλο της στον εντοπισμό υποσχόμενων projectlocations», υπογράμμισε η γ.γ. Ενέργειας.

(Από τη Ναυτεμπορική)