9η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας - Με Καλό Βαθμό οι Μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια

9η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας - Με Καλό Βαθμό οι Μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια
energia.gr
Πεμ, 25 Φεβρουαρίου 2021 - 14:00

Ένα από τα τέσσερα σημεία μεταρρυθμιστικής πολιτικής που παίρνει καλό βαθμό από τους θεσμούς στην ένατη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας η κυβέρνηση, είναι η προώθηση των μέτρων άρσης της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» που υπογράφεται από τον Γιώργο Αλεξάκη. Πιο συγκεκριμένα οι συντάκτες της έκθεσης, αφού σημειώνουν ότι η Ελλάδα

έκανε καλή πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της, στέκονται στην πορεία του market test για τα «πακέτα» ρεύματος που θα υποχρεωθεί να παρέχει η ΔΕΗ στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσβαση στους λιγνίτες

Το μέτρο, ως γνωστόν, συμφωνήθηκε ως ένα από τα «αντίδοτα» στην υπόθεση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη που απασχολεί εδώ και χρόνια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το market test απευθυνόταν σε προμηθευτές και traders οι οποίοι είχαν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στο μarket τest χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα βήμα προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της χρόνιας εκκρεμότητας του anti-trust case σε βάρος της ΔΕΗ, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση». Όπως αναφέρεται, «η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παρουσίαση της τελικής λύσης». Ωστόσο, ο κλάδος των ανεξάρτητων προμηθευτών εκτιμά ότι το συγκεκριμένο «βήμα» ίσως να μην είναι αρκετό καθώς οι ποσότητες ρεύματος που θα διατεθούν είναι μικρές κι έτσι δεν θα ενισχυθεί ουσιαστικά ο ανταγωνισμός. Πάντως, οι υπηρεσίες της Κομισιόν αυτήν την περίοδο επεξεργάζονται τις απαντήσεις που έστειλαν ενδιαφερόμενοι στα ερωτηματολόγια που απέστειλε η Κομισιόν στην αγορά.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στην έκθεση υπενθυμίζεται, δε, το χρονοδιάγραμμα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τον ΔΕΔΔΗΕ και την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα που παραπέμπει για ολοκλήρωση των διαδικασιών με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης: «Η ΡΑΕ ενέκρινε κατά την προηγούμενη περίοδο τα πενταετή Σχέδια Ανάπτυξης 2021-2025 των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής), προσφέροντας περαιτέρω ορατότητα για το πλαίσιο λειτουργίας των τριών Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου. Επισημαίνεται επίσης ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και η απόφαση της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, εξέλιξη που είναι προαπαιτούμενο για την πρόοδο του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών».

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας και των ΕΛΠΕ οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν και πάλι στο λήμμα της έκθεσης με την ένδειξη «δεσμεύσεις» ότι αποτελούν κομβικά σημεία, όπως και οι ιδιωτικοποιήσεις λιμένων, εταιρειών υδάτων, Ελληνικού, Εγνατίας Οδού κ.τ.λ., για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.