Το πρακτορείο ειδήσεων Anatolie ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει δεχθεί νέες προμήθειες φυσικού αερίου ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι από την Δευτέρα θα αποκατασταθεί η ροή.

Το πρακτορείο ειδήσεων   Anatolie ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει δεχθεί νέες προμήθειες φυσικού αερίου ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι  είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι από την Δευτέρα θα αποκατασταθεί η ροή.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan διαβεβαίωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι το Ιράν από την αρχή αυτής της εβδομάδας θα ξαναέστελνε αέριο στην Τουρκία   και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η διακοπή της παροχής συνέβη εξαιτίας του ψύχους της γειτονικής χώρας.

 

Το Ιράν έχει σταματήσει την παροχή αερίου εδώ και μία βδομάδα από 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την μέρα σε 5 εκατομμύρια. Η Τουρκία άρχισε να αγοράζει φυσικό αέριο από το Ιράν από τον Δεκέμβριο του 2001 μέσω ενός αγωγού που ένωνε την ιρανική πόλη Tabriz με την Άγκυρα, την τουρκική πρωτεύουσα. Ομολογουμένως η συμφωνία αυτή δεν ήταν ότι το καλύτερο στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Η.Π.Α.

 

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι εξαιτίας αυτής της διακοπής η Τουρκία αναγκάστηκε να αυξήσει τις εισαγωγές αερίου από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom