Ως τοποθεσία εγκατάστασης της πιλοτικής μονάδας επιλέχθηκε ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης της Θήβας δεδομένου ότι η περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ, τόσο θερμικών μονάδων όσο και μονάδων ΑΠΕ.
Οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναδείξει τον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς η ένταξή τους στο ηλεκτρικό σύστημα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε επίπεδο λειτουργίας συστήματος και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η λύση της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας έχει αξιοποιηθεί διεθνώς από μεγάλο αριθμό Διαχειριστών με στόχο την κάλυψη αναγκών αύξησης της μεταφορικής ικανότητας των συστημάτων στις χώρες τους.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Με τα δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας που υλοποιεί πιλοτικά ο ΑΔΜΗΕ στη Νάξο και τη Θήβα, φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε έμπρακτα στη μετάβαση προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα που θα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις στοχαστικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αποθηκευτικοί σταθμοί μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στο Σύστημα Μεταφοράς, καθώς συμβάλλουν στην ευελιξία και αποδοτικότερη εκμετάλλευση του Συστήματος ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ».
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας, δήλωσε «Το έργο αυτό συνάδει με την κεντρική στρατηγική μας να διαδραματίσουμε καίριο ρόλο στην αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας και να στηρίξουμε τις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε ώστε να χρησιμοποιήσουν περισσότερη πράσινη ενέργεια. Με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες της χώρας και των πελατών μας σε όλο τον κόσμο, διαθέτουμε συστήματα που μπορούν όχι μόνο να παράσχουν αξιόπιστη on-demand ενέργεια αλλά και εξαιρετικά τεχνολογικά επιτεύγματα όπως η απομακρυσμένη real time διαχείριση και δυνατότητα επισκευής του συστήματος. Τα προηγμένα αυτά συστήματα διαχείρισης καθιστούν τη Sunlight τεχνολογικά πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο».