Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, εστιασμένο στον τουρισμό και ειδικά σε καταλύματα μικρομεσαίας κλίμακας αναμένεται να βγει στον «αέρα» τον Ιούνιο, με βάση όσα ανέφερε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αν. τομεάρχη Ανάπτυξης, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικό, που θα τρέξει για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, αναμένεται να μοχλεύσει πόρους που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά τουλάχιστον θα πάνε στον τουρισμό

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, για τη στήριξη του προγράμματος για τις επιχειρήσεις έχει προγραμματιστεί ένα κονδύλι 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ καθώς και ένα αντίστοιχο 500 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αν θεωρήσουμε ότι είναι 600 εκατ. περίπου η δημόσια δαπάνη, καταλαβαίνετε ότι με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σκρέκας.

«Πράσινος» τουρισμός

«Αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα» σημείωσε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι με «αυτόν τον τρόπο και θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και θα τους βοηθήσουμε ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερο κόστος. Άρα, πετυχαίνουμε δύο πράγματα με μία δράση: και μείωση του κόστους και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και τελικά παρέχουμε ένα προϊόν σαφώς αναβαθμισμένο, ένα τουριστικό προϊόν που προστατεύει το περιβάλλον, άρα προσθέτουμε αξία και αναβαθμίζουμε τον ελληνικό τουρισμό».

«Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν τουρισμό με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα. Έναν πράσινο τουρισμό, όπου αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα προσδώσει αξία, δηλαδή θα μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας από τη στιγμή που θα έχουν αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Επιλέξιμες δαπάνες

Σε σχέση με το ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα στοχεύσει:

* Σε ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών με έμφαση στο «κέλυφος» ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα.

* Σε συστήματα θέρμανσης - ψύξης.

* Σε χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

* Σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με στόχο να καταστούν κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες.

* Σε εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

* Σε συστήματα διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού.

* Σε συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

* Σε έξυπνα ηλεκτρικά οχήματα.

* Σε άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να καταθέσουν τις παρεμβάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν.

Πολλαπλά οφέλη

Με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι μονάδες «θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν θα επηρεάζουν το κλίμα και το περιβάλλον» αποδίδοντας «μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες και άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία».

Στόχος της δράσης, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, είναι να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι στο πρόγραμμα. «Άρα, θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους παρεπόμενους κλάδους, συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")