Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027 θα διατεθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), το οποίο είναι συνιστώσα του προγράμματος «Ορίζων 2020» με στόχο την ανάπτυξη προχωρημένων καινοτομιών με ιδιαίτερη έμφαση σε νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Αυτό επισημαίνει η Κομισιόν, η οποία εγκαινίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΚ, ενώ δημοσίευσε το πρόγραμμα εργασίας του για το 2021, το οποίο προβλέπει χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. Το ΕΣΚ έχει διάφορα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό όσον αφορά τη στήριξη πρωτοποριακών επιχειρήσεων και έργων.

Ειδικότερα, το μέσο Accelerator του ΕΣΚ στηρίζει μμε, ιδίως νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τεχνοβλαστούς (spinout), προκειμένου να αναπτύξουν και να κλιμακώσουν ρηξικέλευθες καινοτομίες. Περιλαμβάνει ένα νέο φιλικό προς τους δημιουργούς καινοτομίας σύστημα υποβολής αιτήσεων, στο πλαίσιο του οποίου οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι μμε μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω απλουστευμένης διαδικασίας.https://eic.ec.europa.eu/eic-funding-opportunities/eic-accelerator_en

Επίσης, μια ομάδα από διαχειριστές του ΕΣΚ θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη οραμάτων για τομές στην τεχνολογία και την καινοτομία (όπως κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία, πράσινο υδρογόνο και εργαλεία για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών παθήσεων), τη διαχείριση χαρτοφυλακίων έργων του ΕΣΚ και τον συντονισμό των ενδιαφερόμενων μερών προκειμένου να υλοποιήσουν αυτά τα οράματα.

Ένας νέος μηχανισμός του ΕΣΚ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης θα συμβάλει στη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας (από το Pathfinder του ΕΣΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας) σε καινοτομίες (επιχειρήσεις τεχνοβλαστούς, εμπορικές συμπράξεις κ.λπ.).

Θεσπίζονται νέα μέτρα για τη στήριξη της γυναικείας καινοτομίας, στα οποία περιλαμβάνεται πρόγραμμα για τη γυναικεία ηγεσία. Θα υποστηριχθούν ταλαντούχες καινοτόμες γυναίκες, ενώ επίσης θα στηριχθούν να υποβάλουν αίτηση όλες οι καινοτόμες μμε από λιγότερο γνωστές περιφέρειες, συμβάλλοντας έτσι στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας. Όπως επισήμανε η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τη ψηφιακή Ευρώπη, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ε.Ε. διαθέτει πλέον ένα ταμείο για τη στήριξη μμε που δημιουργούν ρηξικέλευθη καινοτομία, μέσω του οποίου παρέχεται πρόσβαση σε μετοχικό κεφάλαιο και αναβαθμίζονται καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό τα αποτελέσματα της έρευνας μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και αναπτύσσονται οράματα για τομές στην τεχνολογία και την καινοτομία, κατέληξε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Ευκαιρίες χρηματοδότησης το 2021

Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που ανακοινώθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας περιλαμβάνουν:

* Χρηματοδότηση από το μέσο Accelerator του ΕΣΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ, για νεοφυείς επιχειρήσεις και μμε με σκοπό την ανάπτυξη και την κλιμάκωση καινοτομιών υψηλού αντικτύπου με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων αγορών ή διατάραξης των υφιστάμενων. Παρέχει μια μοναδική μεικτή χρηματοδότηση που συνδυάζει μετοχικό κεφάλαιο (ή οιονεί μετοχικό κεφάλαια, όπως μετατρέψιμα δάνεια) από 0,5 εκατ. ευρώ έως 15 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου ΕΣΚ, με επιχορηγήσεις ύψους έως 2,5 εκατ. ευρώ. Από το 1 δισ. ευρώ, 495 εκατ. ευρώ προορίζονται για ρηξικέλευθες καινοτομίες για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και για στρατηγικές ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνολογίες υγείας.

* Χρηματοδότηση από το μέσο Pathfinder για πολυεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, ύψους 300 εκατ. ευρώ, ώστε να αναληφθεί οραματική έρευνα που δύναται να οδηγήσει σε τεχνολογικά επιτεύγματα. Οι ερευνητικές ομάδες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση ύψους έως 4 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης χορηγείται μέσω ανοικτών προσκλήσεων χωρίς προκαθορισμένες θεματικές προτεραιότητες, ενώ 132 εκατ. ευρώ διατίθενται για την αντιμετώπιση πέντε προκλήσεων που περιλαμβάνονται στο Pathfinder: τεχνητή νοημοσύνη με αυτοσυνείδηση, εργαλεία μέτρησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία, πράσινο υδρογόνο και ζωντανά υλικά τεχνολογικών εφαρμογών.

* Χρηματοδότηση από τον μηχανισμό του ΕΣΚ για τη μετάβαση προκειμένου να μετατραπούν τα αποτελέσματα της έρευνας σε ευκαιρίες καινοτομίας, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η παρούσα πρώτη πρόσκληση για χρηματοδότηση από τον μηχανισμό του ΕΣΚ για τη μετάβαση θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα πιλοτικών έργων του Pathfinder του ΕΣΚ και έργων εξακρίβωσης της δυνατότητας υλοποίησης (Proof-of-Concept) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, με στόχο την ωρίμανση των τεχνολογιών και τη δημιουργία επιχειρηματικού πλαισίου για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Αιτήσεις για τα βραβεία γυναικείας καινοτομίας

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για δύο βραβεία που αφορούν τη γυναικεία καινοτομία και την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας. Το βραβείο γυναικείας καινοτομίας της ΕΕ απευθύνεται στις πιο ταλαντούχες γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες έχουν ιδρύσει μια επιτυχημένη εταιρεία και έχουν φέρει την καινοτομία στην αγορά. Το βραβείο για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας, αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στη διαμόρφωση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στην προώθηση της ρηξικέλευθης καινοτομίας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")