Διεθνή διαγωνισμό για τη μελέτη σχεδιασμού του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή στη Θεσπρωτία, στο πλαίσιο του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας προκήρυξε ο ΔΕΣΦΑ.


Διεθνή διαγωνισμό για τη μελέτη σχεδιασμού του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή στη Θεσπρωτία, στο πλαίσιο του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας προκήρυξε ο ΔΕΣΦΑ. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 6,2 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από τα κονδύλια των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας. Η μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 15 μηνών από την ανάθεσή της.


Πρόκειται για το χερσαίο, επί ελληνικού εδάφους, τμήμα του Interconnector Turkey - Greece - Italy (ITGI), μήκους 590 χλμ. Αφορά αγωγό υψηλής πίεσης (80 bar) με 20 βανοστάσια, 4 σταθμούς συμπίεσης συνολικής ισχύος περίπου 200 MW, νέο κέντρο λειτουργίας και συντήρησης σε κατάλληλη τοποθεσία της Ηπείρου και σύστημα Τηλεποπτείας - Τηλεχειρισμού για όλο το μήκος του αγωγού, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του συστήματος με τα κέντρα ελέγχου του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς.


Η επιλογή του αναδόχου για τη μελέτη θα γίνει με στόχο να καλυφθούν οι υψηλές ποιοτικές και χρονικές απαιτήσεις που έχουν τεθεί τόσο από τον ΔΕΣΦΑ όσο και από την Ε.Ε., η οποία έχει εντάξει το έργο στους άξονες προτεραιότητας των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας.


Η περιληπτική διακήρυξη του διαγωνισμού έχει αναρτηθεί από τον ΔΕΣΦΑ στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ως χθες παρέμενε το πρόβλημα τροφοδοσίας της ΔΕΠΑ με αέριο από την Τουρκία, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, καθώς από τις αρχές Ιανουαρίου έχει διακοπεί η παροχή αερίου προς την Ελλάδα.