ωστόσο ήδη είναι σαφές ότι αυτό δεν θα γίνει με τον ίδιο ρυθμό σε όλο τον κόσμο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλην της Κίνας έχασαν το 20% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους το περασμένο έτος, ενώ θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, παρατείνοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και στην απασχόληση.
Ακόμη κι έτσι, ο διεθνής οργανισμός βελτίωσε τις προβλέψεις του για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, στο 6% φέτος, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη δείχνουν έξοδο από την κρίση – το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα είναι η μόνη που το 2022 θα έχει ήδη επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη της ιστορίας του τον Μάρτιο, καθώς η οικονομία ανοίγει.
Αλλά και η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία της κρίσης να πάει χαμένη: το πρόγραμμα διάσωσης 1,9 τρισ. δολαρίων επικεντρώνεται στις υποδομές με στόχο μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη: από τις γέφυρες και τους σιδηροδρόμους μέχρι το ευρυζωνικό Ιντερνετ και τα δίκτυα ύδρευσης. Εξίσου επιθετική είναι και στα σχέδια χρηματοδότησης αυτών των έργων: η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προωθεί την αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων στο 28%, αλλά και μια παγκόσμια ελάχιστη φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα είναι εξίσου εύκολο όσο στο παρελθόν να αποφύγουν τη φορολογία στις ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ετοιμάζονταν για μια σκληρή μάχη με τις ΗΠΑ για τη φορολόγηση των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καλωσόρισαν την είδηση – και το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστήριξε την πρόταση. Με τη δική τους Πράσινη Συμφωνία και τις ελπίδες ότι δεν θα είναι παρά 1-2 μήνες πίσω από τις ΗΠΑ στον εμβολιασμό των πολιτών τους, εκτιμούν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει κατά 4,4% φέτος και 4,3% το 2022.
Και στην Ελλάδα; Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι η χώρα θα ανακάμψει πιο γρήγορα από την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό θα πάρουν περισσότερο χρόνο: προβλέπει ότι το 2021 το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακάμψει με ρυθμό 3,8%, προτού ανέλθει στο 5% το 2022. Πέρα όμως από το στοίχημα του τουρισμού, ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα οδηγήσει στη μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας παγκοσμίως και τονίζει την ανάγκη για στοχευμένη στήριξη στην απασχόληση και στις επιχειρήσεις. Διότι η πανδημία θα αφήσει πληγές όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και σε κάθε χώρα.
* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")