Πυρ και Μανία η Άγκυρα από την Ενίσχυση του Μετώπου Ελλάδας-Ισραήλ-Αράβων

Πυρ και Μανία η Άγκυρα από την Ενίσχυση του Μετώπου Ελλάδας-Ισραήλ-Αράβων
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 21 Απριλίου 2021 - 08:10

Την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας έχει προκαλέσει ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας, με τις επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Λιβύη, αλλά και η άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία της  Ελλάδος με το Ισραήλ. «Πηγαίνει στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία, για να πολιορκήσει την Τουρκία. Αλλά κανένας εδώ, δεν θα επιτρέψει να γίνει η Μεσόγειος ελληνική λίμνη ή το Αιγαίο να γίνει ελληνική λίμνη» 

δήλωσε μαινόμενος ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP. Και όλοι γνωρίζουν ότι όταν η Άγκυρα εξεγείρεται, τότε η Αθήνα βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση.

Είναι γεγονός ότι η  ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου – ΗΑΕ – Σαουδικής Αραβίας ενισχύει το μέτωπο απέναντι στον ιμπεριαλιστικό νεοοθωμανισμό της Τουρκίας, ενώ αξιοσημείωτη είναι  και η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες, που δημιουργεί νέες προοπτικές συνεργασιών. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν την Σαουδική Αραβία  προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία που θα επιτρέψει την παραχώρηση μιας συστοιχίας Πάτριοτ στο Ριάντ. Με αυτό τον τρόπο η Σαουδική Αραβία θα συμπληρώσει την αμυντική ομπρέλα της  απέναντι στους φανατικούς της γείτονες που καθοδηγούνται και εξοπλίζονται από τους Τούρκους.  Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Σαουδικής Αραβία, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης διευκρίνισε ότι «μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος "PATRIOT" της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών».

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε σαφές μήνυμα προς της Άγκυρα από την Ανδραβίδα στο πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης Ηνίοχος , στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη από το Ισραήλ και από αραβικές χώρες. Η παρουσία των πρέσβεων επτά χωρών που οι δυνάμεις τους μετείχαν στην άσκηση έδινε μια ισχυρή εικόνα ενότητας απέναντι στην επιθετική πολιτική της Άγκυρας. «Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης στην οργισμένη Άγκυρα.

Εξίσου  σημαντική θεωρείται και η  συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα, που υπεγράφη προ ημερών  μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα αμυντική συμφωνία τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικού εξοπλισμού-υποστήριξης μεταξύ των δύο χωρών. Ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει διάρκεια πλέον των 22χρόνων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems θα ηγηθούν της ίδρυσης ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ακολουθώντας το μοντέλο της ακαδημίας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), το Ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων θα διαθέτει 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που κατασκευάζονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo. Επίσης, η Elbit θα παρέχει υλικά για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Αθήνα είχε υπογράψει άλλη μια σημαντική συμφωνία, αυτή την φορά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στην συμφωνία εμπεριέχεται η πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής, η οποία υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας εκ των δύο χωρών, η άλλη θα συνδράμει αμυντικά. 

Οι σημαντικές αυτές συμμαχίες της Αθήνας, που ενισχύονται όλο και περισσότερο, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα, που βλέπει τον κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα. Μετά το ηχηρό ράπισμα που δέχτηκε και από την Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, με την ακύρωση όλων των πτήσεων από και προς την Τουρκία,  αναζητεί εναγωνίως ισχυρές συμμαχίες. Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο επί της παρούσης. Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν έχει ενοχλήσει  όχι μόνο τους εχθρούς τους αλλά αυτούς που  κάποτε θεωρούσε «φίλους».