Με την ενεργειακή μετάβαση να αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο για τη χώρα τα επόμενα χρόνια, η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των νοικοκυριών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Για να επιτευχθεί, ωστόσο, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και κατοικιών θα πρέπει να ικανοποιούνται δύο συνθήκες

Αφενός, η βελτίωση υποδομών και συστημάτων θέρμανσης και αφετέρου η επέκταση του δικτύου διανομής φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο που αποτελεί το πλέον οικολογικό και ασφαλές από τα συμβατικά καύσιμα. Για την ικανοποίηση αυτών των δύο προαπαιτούμενων, η ΕΔΑ Αττικής, η εταιρεία που διανέμει το φυσικό αέριο με ασφάλεια και αξιοπιστία σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Αττικής, εργάζεται καθημερινά με όραμα και συνέπεια, επενδύοντας στην ανάπτυξη ενός από τα πιο σύγχρονα δίκτυα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Υλοποιώντας, το μεγαλύτερο στην ιστορία της, επενδυτικό πλάνο ύψους 150 εκ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, η ΕΔΑ Αττικής έχει ως στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε Δήμο και κάθε συνοικία της Αττικής. Ταυτόχρονα, με σκοπό την ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, η εταιρεία προσφέρει προγράμματα επιδότησης για εγκατάσταση θέρμανσης και συνεργάζεται με την πολιτεία για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών που συμβάλλουν  στην ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ, ξεκινά η δράση επιχορήγησης αντικατάστασης υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, φορέας υλοποίησης του οποίου ορίστηκε η ΕΔΑ Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νοικοκυριά 22 δήμων της Αττικής (βλ. πίνακα 1), θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο αποδοτική, πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο οικονομική θέρμανση. Ως φορέας υλοποίησης της δράσης, η ΕΔΑ Αττικής, αποτελεί πλέον τον «κόμβο» ενημέρωσης (https://edaattikis.gr/gr/house/cost-offers/financing-espa) των ιδιοκτητών κατοικιών για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 4,69 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων κατοικιών από 65 έως 100% και με ποσά που ξεκινούν από 4.000 ευρώ έως 21.500 ευρώ, ανά κατηγορία εγκατεστημένης ισχύος.

Πλέον, τα νοικοκυριά σε δήμους της Αττικής με χαμηλή διείσδυση φυσικού αερίου (μικρότερη του 25%), αποκτούν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ασφαλή, αποδοτική και οικονομικότερη ενέργεια θέρμανσης, με το κόστος να μειώνεται τουλάχιστον κατά 40% με τη χρήση του φυσικού αερίου. 

Με τις δράσεις της, η ΕΔΑ Αττικής, αλλάζει τα δεδομένα προσφέροντας γνώση, πρόσβαση και κίνητρα ώστε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο ως «καύσιμο - γέφυρα» στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Η ΕΔΑ Αττικής, πιστή στην αποστολή της, συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο φυσικού αερίου με εντυπωσιακούς ρυθμούς και αναβαθμίζει το υφιστάμενο δίκτυο με απόλυτη προτεραιότητα την εξασφάλιση της αδιάλειπτης τροφοδοσίας και της ασφάλειας των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όλης της Αττικής.

*Ο Πιέρρος Χατζηγιάννης, είναι Εκτελεστικός Προέδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής

(Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)