Κόντρα στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και του ειδικού διαχειριστή να πουλήσουν τη ΛΑΡΚΟ, ο σύλλογος εργαζομένων της προβληματικής εταιρείας  έχει καταθέσει προσφυγή στον Αρειο Πάγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου της ειδικής διαχείρισης και αναμένει δικάσιμο. Δεν σταματάει όμως εδώ καθώς ο ίδιος σύλλογος έδωσε εντολή στους νομικούς συνεργάτες του και για άλλες αγωγές και εξώδικα εναντίον της ΛΑΡΚΟ, της ειδικής διαχείρισης και του ελληνικού Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα προχωρά στην κατάθεση αγωγής για υπολογισμό προϋπηρεσίας όλων όσοι εργάστηκαν στην εταιρεία με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργολαβίες καθώς και ό,τι άλλο συνεπάγεται (ασφαλιστηρίου συμβολαίου κ.ά.), αγωγή κατά του Δημοσίου για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, αγωγή κατά Δημοσίου, ειδικής διαχείρισης και Generalli για τις αποζημιώσεις του συνταξιοδοτικού και αγωγή κατά του εκκαθαριστή της «Ασπίδας» για την συνολική απαίτηση από το ομαδικό συμβόλαιο.

Το μπαράζ αγωγών προφανώς και δεν βοηθάει στην επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης της ΛΑΡΚΟ, ενώ την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ αποφάσισε την επιχορήγηση της προβληματικής με 17 εκατ. ευρώ, με τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΝ, “η επιχορήγηση δίνεται για την κάλυψη των δαπανών για την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, καθώς και των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας, για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, που θα προκύψουν από τη θέση της σε ειδική διαχείριση και μέχρι το πέρας αυτής”, με τη διατύπωση να αναπαράγει ουσιαστικά το περιεχόμενο του αρ. 21 του ν. 4664/20 (ΦΕΚ 32 Α΄).

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού το Φεβρουάριο του 2020 οι Υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος αναφέρονταν ότι “το κόστος της ειδικής διαχείρισης και οι λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας, για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, εκτιμώνται στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ περίπου’’.