Total: Αναστέλλει Επ’ Αόριστον τις Εργασίες Κατασκευής Μονάδας LNG στη Μοζαμβίκη Λόγω της Έκρυθμης Κατάστασης

Total: Αναστέλλει Επ’ Αόριστον τις Εργασίες Κατασκευής Μονάδας LNG στη Μοζαμβίκη Λόγω της Έκρυθμης Κατάστασης
energia.gr
Δευ, 26 Απριλίου 2021 - 18:05

Η εντεινόμενη βία στη Μοζαμβίκη, λόγω επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτος, οδήγησε την γαλλική Total σε επ’ αόριστον αναστολή της κατασκευής μονάδας LNG, ύψους 20 δισ. δολαρίων. Η Total είχε σταματήσει την κατασκευή του έργου και τον Ιανουάριο λόγω θεμάτων ασφάλειας, καθώς περισσότεροι από 100 αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη Πάλμα, στην περιοχή της υπό κατασκευήν μονάδας, αλλά μετά την ανακατάληψη του ελέγχου της πόλης από τον στρατό της χώρας ξεκίνησε εκ νέου τις εργασίες

Ωστόσο, ο νέος κύκλος βίας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Cabo Delgado «οδηγεί την Total, ως διαχειρίστρια του έργου LNG της Μοζαμβίκης, να κηρύξει κατάσταση ανωτέρας βίας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα. Αυτός «είναι ο μόνος τρόπος για την καλύτερη προστασία της συμμετοχής της στο έργο, μέχρι να συνεχιστούν οι εργασίες», ανέφερε ο γαλλικός κολοσσός, προσθέτοντας, πάντως, ότι η χρηματοδότηση του έργου παραμένει σε ισχύ και «μονάδα LNG της Μοζαμβίκης συμφώνησε με τους πιστωτές να διακόψουν προσωρινά την ροή δανείων».

Η κατάσταση ανωτέρας βίας είναι μια ρήτρα που επιτρέπει στα μέρη να αναστείλουν ή να τερματίσουν συμβάσεις λόγω γεγονότων που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό τους, όπως πολέμους ή φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την Total, η οποία αγόρασε ποσοστό συμμετοχής στο έργο έναντι τιμήματος 3,9 δισ. δολαρίων το 2019, ελπίζοντας να αρχίσει να εξάγει το καύσιμο μέχρι το τέλος του 2024. Η πρώτη φάση του έργου έχει σχεδιαστεί να παράγει πάνω από 13 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.