Τουρκία και Τουρκμενιστάν: Στόχος η Διακίνηση 300 Bcm Φ. Αερίου τα Επόμενα 20 Χρόνια

Τουρκία και Τουρκμενιστάν: Στόχος η Διακίνηση 300 Bcm Φ. Αερίου τα Επόμενα 20 Χρόνια
energia.gr
Παρ, 2 Αυγούστου 2024 - 14:08

Η Τουρκία και το Τουρκμενιστάν στοχεύουν σε ετήσιο όγκο εμπορίου φυσικού αερίου 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) τα επόμενα 20 χρόνια, φτάνοντας συνολικά τα 300 bcm, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Για να φτάσουν σε αυτόν τον όγκο, τα δύο κράτη «χρειάζονται έναν αγωγό», ωστόσο, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή, η Άγκυρα και η Ασγκαμπάτ στοχεύουν να ξεκινήσουν με αρχικό όγκο 2 bcm

μέσω μιας μεθόδου ανταλλαγής, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η δήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τη διήμερη επίσκεψη του Μπαϊρακτάρ στο Τουρκμενιστάν, όπου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του τομέα της ενέργειας της κεντροασιατικής χώρας.

Η Άγκυρα εργάζεται για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για την υλοποίηση του έργου.

«Το υπέρτατο και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε έναν αγωγό μέσω της Κασπίας Θάλασσας με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στις δυτικές αγορές, στην Τουρκία και στην Ευρώπη», είπε. . Ο Μπαϊρακτάρ, επισημαίνοντας άλλους τομείς συνεργασίας για το φυσικό αέριο, επισήμανε το επενδυτικό σχέδιο του Τουρκμενιστάν για την αποθήκευση φυσικού αερίου.

«Η BOTAS (Turkish Petroleum Pipeline Corporation) έχει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα και υποδομή από αυτή την άποψη», είπε. «Διαθέτουμε περίπου 6 bcm χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Τουρκία. Θέλουμε να το αυξήσουμε στα 12 bcm έως το 2028».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι θέμα χρόνου να μεταφερθεί το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία και την Ευρώπη μέσω του διευρυμένου έργου Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP).


Επίσης, ο Μπαϊρακτάρ και ο υπουργός Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν νωρίτερα φέτος μια συνολική συμφωνία για την επέκταση της χωρητικότητας αρκετών αγωγών φυσικού αερίου. Ο Μπαϊρακτάρ είχε δηλώσει τότε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να μεταφερθούν επιπλέον όγκοι φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν καθώς και φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Τουρκία και την Ευρώπη έως το 2030, αν και οι ακριβείς όγκοι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Επετεύχθη επίσης συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία μέσω Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.