Εντείνονται οι διαδικασίες για την υπόθεση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, τόσο σε σημασία όσο και σε αξία. Την ερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ να συζητηθεί και να κλείσει το θέμα της επιστολής που θα σταλεί στους 9 υποψήφιους επενδυτές. Εκεί θα εξειδικεύεται η διαδικασία, θα δίνεται το περίγραμμα του επόμενου διαστήματος, αλλά και τα στάδια που θα ακολουθηθούν στο πλαίσιο κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Ουσιαστικά, η επιστολή δίνει το τυπικό εναρκτήριο «λάκτισμα» για τις άμεσες επαφές της διοίκησης με τους επενδυτές που ήδη έχουν μπει σε φάση εκκίνησης

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύναψη συμφωνιών εμπιστευτικότητας με τον καθένα ξεχωριστά, κάτι που εξασφαλίζει πρόσβαση στο data room του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την υποβολή ερωτήσεων και ολοκληρωμένου ελέγχου (due diligence) πριν από την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Φάση που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα τον Μάιο.

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021, με βάση όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο conference call με τους αναλυτές για την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης πριν από λίγες μέρες. Επίσης, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Ετοιμάζονται «συμμαχίες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επόμενη φάση, κατά μια συνήθη τακτική άλλων μεγάλων διαγωνισμών, δεν αποκλείονται και κάποιες συμμαχίες ώστε να ισχυροποιηθούν τα εναπομείναντα σχήματα. Μάλιστα, ήδη πληροφορίες παραπέμπουν σε σχετικές «ζυμώσεις».

Επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μορφή εκπροσώπησης του νέου επενδυτή στο διοικητικό σχήμα, αλλά και το «βάθος» που θα αποκτήσει ο ίδιος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Βέβαια, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ΔΕΗ λόγω πλειοψηφικού πακέτου, όμως και ο επενδυτής θα έχει τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας. Πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης έχει αποσαφηνίσει ότι ο εν δυνάμει ιδιώτης εταίρος που θα μπει στον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα πάρει το μάνατζμεντ, καθώς αυτό θα παραμείνει στη μητρική. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές λόγω και του μετοχικού «βάρους» που θα αποκτήσουν, ζητούν «ισχυρό λόγο». Ενδιαφέρον επίσης έχει εάν τα δυύ κινεζικά σχήματα που κατά πληροφορίες αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες των δεσμευτικών προσφορών, θα αντιδράσουν και πώς.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, οι επενδύσεις του Διαχειριστή πέρυσι διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 175 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 17% έναντι του 2019. Επίσης, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 738,9 εκατ. ευρώ το 2020, τα επαναλαμβανόμενα EBIDTA αυξήθηκαν κατά 80,3% στα 60,4 εκατ. ευρώ από 33,5 εκατ. ευρώ το 2019, τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους μειώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ και οι λειτουργικές δαπάνες του Διαχειριστή μειώθηκαν κατά 4,8% στα 678,5 εκατ. ευρώ, από 712,6 εκατ. ευρώ.

Οι εννέα υποψήφιοι

Υπενθυμίζεται ότι τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά) που έχουν ενδιαφερθεί είναι:

* Ardian Infrastructure Funds, γαλλικό Fund με περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολαρίων και ισχυρή παρουσία στην ενέργεια.

* BCI - British Columbia Investment Management Corporation, με διαχείριση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων του δημοσίου τομέα στη Βρετανία, ύψους 112 δισ. δολαρίων και παρουσία στην ενέργεια και τα δίκτυα.

* BlackRock Alternatives Management LLC, παρουσία με συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, όντας ο μεγαλύτερος διαχειριστή κεφαλαίων διεθνώς με χαρτοφυλάκιο 8,67 τρισ. δολ.

* CVC Capital Partners - Advisers Company, γνωστό fund από τα deal της Εθνικής Ασφαλιστικής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με διαχείριση κεφαλαίων 117,8 δισ. δολαρίων.

* F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure SGR SpA, με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 5,5 δισ. και παρουσία σε υποδομές αεροδρομίων.

* First Sentier Investors EDIF III GP Sarl, με έδρα την Αυστραλία, ενώ έχει εξαγοραστεί από το Mitsubishi Financial Group με επενδύσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Σουηδίας, καθώς και σε αντίστοιχα δίκτυα της Φινλανδίας και της Γερμανίας.

* KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. LP, με χαρτοφυλάκιο 250 δισ. δολάρια, ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και παρουσία σε σειρά κλάδων στη χώρα.

* Macquarie Group Limited, με χαρτοφυλάκιο 420 δισ., έδρα την Αυστραλία, εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.

* OHA - Oak Hill Advisors LLP με χαρτοφυλάκιο 49 δισ. και ενδιαφέρον σε υποδομές.

Μεταφορά παγίων δικτύου διανομής

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος έχει να κάνει με τη μεταφορά παγίων της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποφασίσει η απόσχιση των παγίων του δικτύου διανομής από την ΔΕΗ, και η εισφορά τους στον ΔΕΔΔΗΕ, να γίνει μόνον εφόσον εγκριθεί η πώληση στον προτιμητέο επενδυτή του 49% των μετοχών του Διαχειριστή.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")