Σημαντική είναι η διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στις επενδυτικές τάσεις παγκοσμίως σε ότι αφορά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, γνωστά ως ETF’s ( Exchange Traded Funds) όπου οι κεφαλαιουχικές εισροές σε περιβαλλοντικού τύπου ομόλογα ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες που κατευθύνθηκαν σε απλά ομόλογα. Πιο συγκεκριμένα βάσει χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθούν «παθητικά επενδυμένα κεφάλαια» (passive funds tracking indices) οι επενδύσεις 

σε κεφάλαια και ομόλογα που αυτοχαρακτηρίζονται ως «βιώσιμα» βάσει της ορολογίας ESG, που υποδηλώνει ότι βασίζονται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κυβερνητικά κριτήρια (environmental, social,governance), εκτινάχθηκαν στα $ 174 δισεκ. το 2020 σε σύγκριση με $ 59 δισεκ.το 2019.

Η ισχυρή αυτή τάση για επενδύσεις σε κεφάλαια τύπου ESG συνεχίσθηκε και όλο το πρώτο τρίμηνο εφέτος ιδίως στην Ευρώπη όπου συνολικές επενδύσεις ύψους $ 25,8 δισ., κατευθύνθηκαν σε κεφάλαια ESG σε αντίθεση με $ 22,3 δισ., που επενδύθηκαν σε απλά ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας Morningstar. Στελέχη της εν λόγω εταιρείας παρατηρούν ότι η τάση για επενδύσεις τύπου ESG ισχυροποιήθηκε κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2020 και το Α τρίμηνο του 2012 καθώς έγινε εμφανής η ροπή προς αυτή την κατεύθυνση με τα περισσότερα νέα κεφάλαια (new money) να οδεύουν προς τα εκεί. Τα βασικά αίτια για την ροπή αυτή, σύμφωνα με τα άνω στελέχη, θα πρέπει να αναζητηθούν στους νέους στόχους και δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν για μείωση κατά 50% των εκπομπών του θερμοκηπίου των ΗΠΑ μέχρι το 2030 και της εν γενεί φίλο περιβαλλοντικής πολιτικής της.

Με ολοένα και περισσότερες χώρες να δεσμεύονται με συγκεκριμένους στόχους για μείωση των εκπομπών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών όπως ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, και την Κίνα να ανακοινώνει μόλις προχθές την δέσμευση της για μικρότερη καύση άνθρακα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2025, παρατηρείται μια διεθνής σύμπνοια (consensus) ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να οδεύσουν οι πάντως είδους επενδύσεις. «Είναι περισσότερο από εμφανής η τάση για βιώσιμες επενδύσεις με περισσότερο από 10% της συνολικής αγοράς EFT στην Ευρώπη να κατευθύνεται προς κεφάλαια τύπου ESG”, παρατηρεί ανώτερο στέλεχος μεγάλου επενδυτικού fund στο Λονδίνο. Λιγότερο ενθαρρυντική είναι η εικόνα στις ΗΠΑ όπου επενδύσεις σε βιώσιμα ETF’s έφθασαν μόλις τα $ 7,6 δισ., ή 3,1% του συνόλου των $ 248 δισ., επενδεδυμένων κεφαλαίων σε index funds.

Τέλος, να παρατηρήσουμε ότι και στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στην έκδοση ομολόγων με περιβαλλοντικό πρόσημο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «βιώσιμο ομόλογο» 650 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ και το green bond των 500 εκατ. ευρώ της Mytilineos.