Aρ. Χαντάβας: Η Αποθήκευση Ενέργειας Βασική Προϋπόθεση για την Επίτευξη των Στόχων του ΕΣΕΚ - Πού Εστίασε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ

Aρ. Χαντάβας: Η Αποθήκευση Ενέργειας Βασική Προϋπόθεση για την Επίτευξη των Στόχων του ΕΣΕΚ - Πού Εστίασε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 28 Απριλίου 2021 - 11:57

Μιλώντας χθες στο workshop που οργάνωσε το ΙΕΝΕ, για την αποθήκευση ενέργειας και το ρόλο της στη μαζική διείσδυση των ΑΠΕ, o επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στα στρατηγικά σχέδιά της την αποθήκευση ενέργειας από μπαταρίες. Όπως σημείωσε, ο συνδυασμός αποθηκευτικών σταθμών

με μπαταρίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως ένα ενιαίο έργο (BESS+ RES), αποτελεί λύση-κλειδί για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και παρέπεμψε στην προώθηση του πακέτου "Clean Energy Package" από την Ε.Ε.

Η ENEL, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παγκοσμίως, πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, με πληθώρα έργων σε προηγμένες χώρες ανά τον κόσμο. Η εμπειρία και η πρόθεση της εταιρείας για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τα εν λόγω συστήματα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ για τη χώρα. Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με άμεσα και προφανή οφέλη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, αλλά και τον τελικό καταναλωτή.

Ο κ. Χαντάβας αναφέρθηκε και σε μία καινοτόμα τεχνολογία, τις Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ). Είναι ο συνδυασμός μπαταριών με μονάδων ΑΠΕ που προσφέρουν ευστάθεια συστήματος με άμεση απόκριση ισχύος, εξαλείφοντας εξολοκλήρου το πρόβλημα της μεταβλητότητας των ΑΠΕ. Οι μονάδες αυτές είναι ικανές να παρέχουν γενικότερη ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα, συνεισφέροντας στην μείωση των αναγκών για διασυνδέσεις και εισαγωγές ενέργειας, ελαχιστοποιώντας έτσι και το κόστος προμήθειας ενέργειας από το εξωτερικό. Τα εν λόγω συστήματα έχουν μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν απαιτούν σημαντικές επεμβάσεις υποδομής και έχουν ταχύτατο χρόνο υλοποίησης.

Όπως ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του, η Enel μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία της την Ελλάδα να διαμορφώσει ένα καινοτόμο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει άμεσα σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε εκτεταμένα και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας κστην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΕΝΕ. Στον απόηχο του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στη χώρα για έργα αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, από το 2019 η Αρχή έχει δεχθεί συνολικά 98 αιτήσεις για αποθήκευση με μπαταρίες, υβριδικά και αντλησιοταμίευση, συνολικής ισχύος 8,213 μεγαβάτ, τα οποία απο κοινού με  το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Βάλτο Αμφιλοχίας, ανέρχονται σε 8,893 μεγαβάτ. Έως τώρα, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άδειες για το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων αυτών και εκκρεμούν προς εξέταση άλλα 34, συνολικής ισχύος 4,519 μεγαβάτ, είπε ο κ. Δαγούμας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ έθεσε, ακόμη, ως στρατηγικές προτεραιότητες για την αποθήκευση ενέργειας, την παροχή κινήτρων ούτως ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που παρατηρείται στο θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας, τη συμπερίληψη των λύσεων αποθήκευσης στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επάρκεια ισχύος, και στο Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας, την αξιοποίηση των συστημάτων αυτών για να περιορισθούν επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να ενισχυθούν τα Δίκτυα, καθώς και τη χρηματοδότηση πιλοτικών έργων, όπως εκείνα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στην Θήβα και την Νάξο.

Τέλος, μεταξύ των προτεραιοτήτων της Αρχής συγκατάλεγαι η συμμετοχή της αποθήκευσης στις αγορές του target model, κυρίως σε ό,τι αφορά στην παροχή ευελιξίας στην αγορά εξισορρόπησης, όπως και η διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου για τα συστήματα τιμολόγησης και μέτρησης. Να θυμίσουμε πως η ΡΑΕ εξέδωσε την πρώτη άδεια για την Αμφιλοχία, το 2011, αλλά στη βάση του πλαισίου που ίσχυε για τις θερμικές μονάδες, καθώς δεν υπήρχει νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση.