Ο Καζάκος υπουργός ενεργείας Sauat Mynbayev δήλωσε την Τρίτη ότι το Καζακστάν σκέφτεται να θέσει τελωνιακούς δασμούς στις εξαγωγές τόσο του αργού πετρελαίου όσο και στα παράγωγά του τον επόμενο έτος.

Ο Καζάκος υπουργός ενεργείας Sauat Mynbayev δήλωσε την Τρίτη ότι το Καζακστάν σκέφτεται να θέσει τελωνιακούς δασμούς στις εξαγωγές τόσο του αργού πετρελαίου όσο και στα παράγωγά του τον επόμενο έτος. Πρέπει να επισημανθεί ότι το Καζακστάν είναι μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις ο εν λόγω υπουργός τόνισε κατά την διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ότι το πετρέλαιο το οποίο παράγεται από ξένες εταιρείες πρέπει να δασμολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2009.

Ο Mynbayev δεν ξεκαθάρισε ποιο θα είναι το ακριβές ποσό των δασμών αυτών το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει όχι μόνον τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου αλλά κι αυτές εκμεταλλεύονται το φυσικό αέριο του Καζακστάν. Υπάρχει η υποψία ότι η εισαγωγή των δασμών αυτών υποκρύπτει την επιδίωξη των Καζάκων να γίνουν μέλη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ( World Trade Organization ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Καζακστάν δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η ExxonMobil και η Eni SpA .