Πίστωση στις Eταιρείες για τον Φόρο στο Πετρέλαιο Θέρμανσης

Τη δυνατότητα να καταβάλλουν σε διάστημα 10 ημερών τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών από τις 15 Φεβρουαρίου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τετ, 30 Ιανουαρίου 2008 - 00:39


Τη δυνατότητα να καταβάλλουν σε διάστημα 10 ημερών τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών από τις 15 Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η πίστωση παρέχεται με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι εταιρείες από την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, δεδομένου ότι από τα μέσα του επόμενου μήνα οι εταιρείες θα ήταν υποχρεωμένες να προκαταβάλλουν αυξημένο ειδικό φόρο και να αναμένουν από το ελληνικό Δημόσιο να τους επιστρέψει τη διαφορά. Οι εταιρείες εμπορίας στις συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν τονίσει ότι το νέο μέτρο θα τους οδηγούσε στον τραπεζικό δανεισμό εξαιτίας της αυξημένη καταβολής φόρων στο ελληνικό Δημόσιο, με συνέπεια να μετακυλίσουν το κόστος αυτό στους καταναλωτές. Προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, το υπουργείο αποφάσισε την παροχή 10ήμερης πίστωσης στις ανωτέρω εταιρείες.


Με εγγύηση


Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή της πίστωσης είναι η καταβολή εγγύησης από τις υπόχρεες εταιρείες στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για την κάλυψη τόσο του ΕΦΚ όσο και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν. Η αποζημίωση μπορεί να είναι χρηματική, τραπεζική επιταγή ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του φόρου καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.


Ειδικότερα στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο αναφέρεται ότι «κατ’ εξαίρεση προκειμένου για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του παρόντος Κώδικα, το οποίο τίθεται σε ανάλωση την περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, παρέχεται πίστωση για την καταβολή των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων, δέκα ημερών, από την ημερομηνία κατάθεσης της δήλωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης και λοιπών φορολογιών, υπό τον όρο ότι θα κατατεθεί εγγύηση από τον υπόχρεο στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, για την κάλυψη των επιβαρύνσεων αυτών. Η εγγύηση μπορεί να είναι χρηματική, τραπεζική ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο».