Να πώς έχει το περίγραμμα μιας υπόθεσης που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμρτυριών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την Μεγάλη Πέμπτη συνεκλήθη εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ που ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων με την εν αρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, για την εταιρική διακυβέρνηση. Σε αυτό το Δ.Σ. ενεκρίθη η απόφαση για την αλλαγή του καταστατικού και εξαιτίας αυτού συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Μαΐου.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των εργαζόμενων που εξέδωσαν ανακοίνωση αμέσως μετά το ΔΣ που θεωρούν ότι χαρίζεται ο Όμιλος στον μεγαλομέτοχο (βλέπε εδώ).

Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ βρέθηκε νωρίτερα στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκα, για να τον ενημερώσουν για τη στρατηγική μετασχηματισμού του Ομίλου και για την εναρμόνιση σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ε.Ε. για την εταιρική διακυβέρνηση. Το καταστατικό τροποποιείται κατά τρόπο ώστε να εναρμονιστεί με το νέο νόμο 4706/2020 που αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση, με την παράλληλη εισαγωγή μιας σειράς αλλαγών που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία της εταιρείας.

Στη μία μετά το μεσημέρι η Διοίκηση των ΕΛΠΕ συγκαλεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να ενημερώσει για τις θέσεις της.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με μια πρώτη πληροφόρηση που είχε το energia.gr, η πιο βασική τροποποίηση του καταστατικού του Ομίλου, αφορά στην εκλογή των μελών του ΔΣ, τα οποία μειώνονται από 13 σε 11 και θα εκλέγονται, πλέον, στο σύνολό τους από την Γενική Συνέλευση. Οι αλλαγές που κυοφορούνται προβλέπουν, επίσης, τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών, μέσω της οποίας θα ασκείται η διοίκηση του Ομίλου και υπό την σκέπη της θα υπαχθούν οι θυγατρικές στη διύλιση, τα Ελληνικά Καύσιμα, οι ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, και Υδρογονάνθρακες, καθώς και οι συμμετοχέςτου Ομίλου στην Elpedison, την ΔΕΠΑ και την Ασπροφός.

Επί της ουσίας, τα ΕΛΠΕ εισέρχονται σε μια νέα εποχή, με  το ελληνικό Δημόσιο να σταματά να διαδραματίζει καίριο ρόλο στο διορισμό της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ.