Επτά περιοχές στο Αιγαίο, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχει βάλει στο μάτι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) το πλωτό γεωτρύπανο της οποίας αναμένεται να αρχίσει σήμερα έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου στον Κόλπο Σάρος εντός των υδάτων της Τουρκίας.

Επτά περιοχές στο Αιγαίο, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχει βάλει στο μάτι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) το πλωτό γεωτρύπανο της οποίας αναμένεται να αρχίσει σήμερα έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου στον Κόλπο Σάρος εντός των υδάτων της Τουρκίας.


O τουρκικός Τύπος έδωσε έκταση χθες στην πρώτη γεώτρηση που κάνει η Τουρκία, την οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέουν, ωστόσο, με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και τις διαφορές των δύο χωρών ως προς την οριοθέτησή της. Μάλιστα, η «Αksam» δημοσιεύει και πετρελαϊκό χάρτη της ΤΡΑΟ από το 1974, στον οποίο καταγράφονται και θαλάσσιες περιοχές των οποίων, κατά την τουρκική πλευρά, η κυριαρχία αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας. Οι περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί με κίτρινο χρώμα.


Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή την κίνηση του πλωτού γεωτρύπανου Αtwood Southern Cross που έχει ενοικιάσει η Άγκυρα, αν και διπλωμάτες εκτιμούν ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση «δεν φαίνεται πιθανή η διενέργεια γεώτρησης εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και ειδικότερα σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Κι αυτό, εκτιμούν, επειδή δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες σε αυτή την περίπτωση έρευνες διεξοδικής χαρτογράφησης του υπεδάφους με συστηματικές σεισμογραφικές μελέτες. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι που δεν αποκλείουν τέτοιες έρευνες να έχουν γίνει κρυφά.


Ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων αυτών, έμπειροι διπλωμάτες καταγράφουν τον προβληματισμό τους για τις γεωτρήσεις και τη χρονική τους σύμπτωση με την αύξηση των προκλήσεων στον εναέριο (υπερπτήσεις νησίδων, παραβιάσεις κ.ά.) και θαλάσσιο χώρο- κυρίως στα Δωδεκάνησα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα τουρκικές πηγές αποδίδουν στην Αθήνα την ένταση και υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει προκαλέσει την αύξηση των εναέριων και θαλάσσιων παραβιάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Αksam» ερμηνεύει τις παραβιάσεις αυτές ως έναν «κεκαλυμμένο» πόλεμο πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η «Τurkiye» αποδίδει τη διακοπή των παραβιάσεων κατά την επίσκεψη Καραμανλή σε «αμοιβαία χειρονομία καλής θέλησης» και «διακανονισμό».

Κομάντος


Το πλωτό γεωτρύπανο έμεινε χθες για αρκετές ώρες στη νοτιοανατολική πλευρά της Ίμβρου, μάλλον λόγω της ισχυρής θαλασσοταραχής. Η γεώτρηση θα γίνει ανοιχτά του Κόλπου Καμπάτεπε. Για την ασφάλεια της εξέδρας έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας «προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιθανά σαμποτάζ», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Η Ακτοφυλακή, καθώς και μονάδες κομάντος «υποθαλάσσιας άμυνας και επίθεσης» (μονάδες SΑΤ και SΑS), έχουν θέσει την ευρύτερη περιοχή υπό παρακολούθηση. Η εξέδρα έχει πλάτος 48 και ύψος 88 μέτρα. Το προσωπικό της ανέρχεται σε 90 άτομα, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βάθος 6,5 χιλιομέτρων. Να σημειωθεί ότι παλαιότερες αναφορές στον τουρκικό Τύπο έκαναν λόγο για έρευνες στις περιοχές του Κόλπου Σάρος (Ξηρού) και μεταξύ Ρόδου και Κω.