Επενδυτικό πρόγραμμα που τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί μεταξύ 3,5-4 δισ. ευρώ προανήγγειλε χτες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, όπου παρουσίασε ένα «ολιστικό σχέδιο» μετασχηματισμού του ομίλου, το «Vision 2025», που ως πενταπλό βασικό στόχο έχει το «πρασίνισμα» του κλάδου διύλισης του ομίλου, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, την εσωτερική αναδιάρθρωση, τη συμμόρφωση με το νέο κανονιστικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, την αναμόρφωση της συνολικής εικόνας και βέβαια σε βάθος χρόνου τη διασφάλιση μια «ποιοτικής» κερδοφορίας μακριά από «κυκλικότητες» της αγοράς

«Το μήνυμα είναι ότι η εταιρεία είναι εκτεθειμένη σε κυκλικότητα, στα περιθώρια διύλισης και στο δολάριο», τόνισε ο κ. Σιάμισιης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου όπου βέβαια «τα υγρά καύσιμα θα είναι μέρος της λύσης». Περιγράφοντας τους δύο βασικούς πυλώνες δράσης για τη νέα εποχή για τον όμιλο, έκανε λόγο για αναβάθμιση του κλάδου καυσίμων με περιβαλλοντικό πρόσημο και με λιγότερες εκπομπές, αλλά και προώθηση του μπλε και πράσινου υδρογόνου, των βιοκαυσίμων, των υποδομών δέσμευσης διοξειδίου. «Ο δεύτερος πυλώνας είναι να δημιουργήσουμε μια σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ. Σε 18 μήνες διπλασιάσαμε σε 1,2 GW τις άδειες που έχουμε. Θα προχωρήσουμε σε κάποιες από αυτές, αλλά θα κάνουμε και εξαγορές. Για παράδειγμα, η Κοζάνη δείχνει πού θέλουμε να πάμε» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, ενώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γ. Παπαθανασίου, η διοίκηση προχωρά σε μια στρατηγική επανατοποθέτηση της εταιρείας εν όψει της μετάβασης στις ΑΠΕ.

Οι συνθήκες της αγοράς

«Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν μας δεν φθάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον, να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες της αγοράς που διαμορφώνονται σήμερα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, που σημείωσε με αιχμή την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές στο χρηματιστήριο ρύπων ότι αν δεν υπάρξει ριζική στροφή, τότε σε λίγα χρόνια η εταιρεία θα αναγκαστεί σε «οδυνηρές» αποφάσεις. «Αν δεν κάνουμε κάτι, θα αναγκαστούμε σε λίγα χρόνια να κλείσουμε το διυλιστήριο, καθώς θα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 400-500 εκατ. λόγω των ρύπων», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης βάζοντας το επίκεντρο της συζήτησης το λεγόμενο Taxonomy, το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπό χρηματοδότηση ή δανειοδότηση επενδύσεων που θέτει κλιματικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Έτσι, ο όμιλος με βάση το σχέδιο «Vision 2025» βάζει στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 του ομίλου κατά 50% έως το 2050, προωθεί την ανάπτυξη έργων που θα περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κύριων δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, αλλά σχεδιάζει και την εταιρική αναδιοργάνωση με ενδεχόμενη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών και θυγατρικές ανά κλάδο δραστηριότητας.

Η νέα δομή

«Για να χρηματοδοτήσουμε τις νέες δραστηριότητες χρειαζόμαστε έναν φορέα που δεν θα εξαρτάται από διυλιστήρια αλλά και που δεν θα διακινδυνεύσει τα ίδια τα διυλιστήρια σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, με αιχμή τα κυοφορούμενα σχέδια αναδιάρθρωσης με ίδρυση εταιρείας «συμμετοχών», τονίζοντας ότι άλλοι είναι οι επενδυτές που χρηματοδοτούν τη βιομηχανία πετρελαίου και άλλοι τις «πράσινες δράσεις». «Θα εξαρτηθεί η νέα δομή από τη διάσταση της χρηματοδότησης. Δείτε και τους πολλαπλασιαστές των εταιρειών. Άλλο τα διυλιστήρια και άλλα οι ΑΠΕ», συμπλήρωσε ο κ. Σιάμισιης. Πάντως διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια των προηγούμενων ημερών περί μεταφοράς της απώτερης έδρας του ομίλου σε χώρα του εξωτερικού.

Για τις αντιδράσεις

Σε σχέση με τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την αλλαγή καταστατικού που οδηγεί σε ανατροπή της συμφωνίας του 2003 μεταξύ του ομίλου Λάτση και του Δημοσίου (προέβλεπε το διορισμό 7 μελών του διοικητικού συμβουλίου από το Δημόσιο, δύο μελών από τους εργαζόμενους και δύο από τους μετόχους μειοψηφίας), η διοίκηση παρέπεμψε στην εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου του Ν. 4706/2020 που μάλιστα, όπως τονίστηκε, ψηφίστηκε με ευρεία πολιτική συναίνεση.

«Με το καταστατικό συμμορφωνόμαστε με τον νόμο που είναι υποχρεωτικής εφαρμογής. Όπως αναφέρεται εκεί, δεν μπορεί ο μέτοχος να διορίζει πάνω από 40% των μελών του Δ.Σ. Ωστόσο, ο νόμος έρχεται και προτρέπει τις εταιρείες να έχουν μέλη του Δ.Σ. εκλεγμένα από τη Γ.Σ. Η επιλογή που καταλήξαμε είναι να εκλέγονται όλοι από τη Γ.Σ.», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

Σκρέκας: «Εναρμονισμένο σχέδιο»

Το σχέδιο των ΕΛΠΕ είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους εθνικούς στόχους της χώρας για τη σταδιακή απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, μετά τη χτεσινή συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ: «Για πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα διασφαλίσει την ευημερία και την ανάπτυξη της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βασικός μας στόχος είναι η διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων και υψηλά αμειβόμενων. Απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, ο όμιλος ΕΛΠΕ, με πλήρη στήριξη και συνεργασία των βασικών μετόχων, θα αναπτυχθεί ως ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος επενδύοντας σε τεχνολογίες και προϊόντα που θα δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")