Γαλλικό Ενδιαφέρον για το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης- Ιδιωτικοποιήσεις

Γαλλικό Ενδιαφέρον για το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης- Ιδιωτικοποιήσεις
του Τάσου Δασόπουλου
Σαβ, 8 Μαΐου 2021 - 12:11

Ενέργεια, real estate, μεταποίηση, ΣΔΙΤ και αγροτοδιατροφικός είναι οι τομείς που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον Γάλλων επιχειρηματιών οι οποίοι στρέφονται προς τη χώρα μας, ενόψει της ενεργοποίησης του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0

Πληροφορίες από έγκυρες γαλλικές πηγές διευρύνουν το πεδίο του γαλλικού ενδιαφέροντος, σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (συμπεριλαμβανομένης και της παροχή πόσιμου ύδατος), διεθνώς ανταγωνιστικών υπηρεσιών (μεταφορές, logistics) αλλά και προϊόντων, όπως π.χ. τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Ένα πρώτο σαφές δείγμα αυτού του ενδιαφέροντος εκδηλώθηκε από εκπροσώπους 40 μεγάλων γαλλικών ομίλων στη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι Γάλλοι επιχειρηματίες ενδιαφέρθηκαν για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (όπως π.χ. το Εξοικονομώ-Αυτονομώ), στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας και τη βελτίωση του συστήματος υδροδότησης το οποίο θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Ρώτησαν επίσης και για το περιβάλλον (φορολογικό και θεσμικό) που διέπει την αγορά και διαχείριση ακινήτων στη χώρα μας, μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.

Έκαναν πολλές ερωτήσεις και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ειδικά για τις ενεργειακές εταιρείες (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) αλλά και για την αποκρατικοποίηση δημόσιων υποδομών όπως λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες.

Θετικά μηνύματα και από ΕΤΕπ

Θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται στα ελληνικά υπουργεία και από την ΕΤΕπ, η οποία ως γνωστόν θα είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες μεγάλων και πολύ μεγάλων επενδύσεων που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Τα μηνύματα που μεταφέρονται στις ελληνικές αρχές είναι ότι επιχειρήσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται κυρίως για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με δεδομένο και το φυσικό δυναμικό της Ελλάδας. Το δεύτερο πιο ενδιαφέρον αντικείμενο είναι ο εξηλεκτρισμός των σιδηροδρόμων, των αστικών συγκοινωνιών, των οδικών μεταφορών αλλά και η ψηφιοποίηση του δημοσίου.

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω επιτάχυνσης της ενεργοποίησης έργων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει επαφές με τα άλλα υπουργεία με στόχο να επιλεγούν προγράμματα που έχουν το απαιτούμενο επίπεδο ωριμότητας ώστε να αρχίσουν να προκηρύσσονται από το καλοκαίρι. Το πακέτο των προγραμμάτων που θα ενεργοποιηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι και το τέλος του μήνα.

Συμφωνίες με τις τράπεζες

Το επόμενο μεγάλο βήμα που θα σημάνει και την ενεργοποίηση του σκέλους των ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων, είναι οι συμφωνίες που θα πρέπει να υπογραφούν με τις εμπορικές τράπεζες οι οποίες όχι μόνο θα χρηματοδοτούν το 30% της κάθε ιδιωτικής επένδυσης, αλλά θα αξιολογούν εκ των προτέρων και τις επενδυτές προτάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Με τις συμφωνίες οι εμπορικές τράπεζες θα αναλάβουν τη δέσμευση να περάσουν στην πραγματική οικονομία τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, μέρος των συμφωνιών με τις τράπεζες θα είναι για όσες επιχειρήσεις θέλουν και έχουν τις προοπτικές να βοηθούν μέσω αναδοχών την έκδοση εταιρικών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

(από capital.gr)