Οι Παγκόσμιοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων Απαιτούν Ενιαίες Μετρήσεις για το Κλίμα

Οι Παγκόσμιοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων Απαιτούν Ενιαίες Μετρήσεις για το Κλίμα
energia.gr
Δευ, 10 Μαΐου 2021 - 09:55

Οι παγκόσμιοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, κουρασμένοι από την αντιμετώπιση πολλαπλών τρόπων μέτρησης των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, λένε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καθιερώσουν μια ενιαία, αλλά απλή, μέτρηση για την αναφορά που θα οδηγήσει τις επενδύσεις για την επίτευξη στόχων καθαρού άνθρακα. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 300 διαφορετικά πρότυπα. Πρέπει να υπάρχει ένα, να είναι παγκόσμιο, συγκρίσιμο και επίσης απλό»

δήλωσε ο Thomas Burberl, Διευθύνων Σύμβουλος της AXA,της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας που διευθύνει επίσης μια εταιρεία επενδύσεων κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τους στόχους μείωσης του άνθρακα που διοργανώθηκαν από τους Financial Times.

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων και ευθυγραμμίζουν τις στρατηγικές τους, απαιτείται ακριβής αναφορά των κινδύνων που προκύπτουν από το κλίμα, καθώς και ευρύτεροι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διακυβερνητικοί παράγοντες (ESG).
Αντιμέτωποι με πιέσεις από κυβερνήσεις και μετόχους, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η AXA,

Η BlackRock και άλλοι ενσωματώνουν τον κλιματικό κίνδυνο στις αποφάσεις τους, είτε αυτό σημαίνει αύξηση των επενδύσεων σε εταιρείες που αναπτύσσουν καθαρές τεχνολογίες, είτε υποστηρίζουν την κατασκευή, είτε αποσύρονται από επενδύσεις που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα.

Ο Burberl είπε ότι ενθαρρύνθηκε από το έργο της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας ταξινόμησης, η οποία θα καθορίζει ποιες επενδύσεις είναι πραγματικά πράσινες. Ενημερώσεις αυτής της ταξινόμησης για τον ενεργειακό τομέα δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).

Η αμερικανική κυβέρνηση προς το παρόν υστερεί έναντι της EC, αλλά ο Burberl δήλωσε ότι αναμένει ότι ένας συνδυασμός νομικής δράσης και εκτελεστικών εντολών από τον Πρόεδρο Μπάιντεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ομοιόμορφων κλιματικών μετρήσεων. Στην πραγματικότητα, ο Burberl έχει πιστή ότι οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Μπάιντεν για το κλίμα, θα προσπεράσουν σύντομα την ΕΕ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη ενός κοινού συνόλου αρχών για την αναφορά κινδύνων που προκύπτουν από τις κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.