Ακόμη κι η εφημερίς «Καθημερινή» εξανέστη (1.8.24), με την άφεση προστίμων για παράνομες κατασκευές στις παραλίες κι ότι οι νομιμόφρονοι πολίτες είναι οι αφελείς σε μία αγορά που αυθαιρετεί, διαιωνίζει τα τραύματα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και δικαιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση που εξυπηρετεί την ιδιωτικά συμφέροντα

Πράγματι, με …ντροπολογία της κυβέρνησης παρατείνονται στο επόμενο έτος τα …μπαζώματα, οι παράνομες προβλήτες και τα κτίσματα πάνω στο χειμέριο κύμα .Πρόστιμα από καταλήψεις του αιγιαλού διαγράφονται και με απλή υπεύθυνη … «μελέτη», που φωτογραφίζει περιοχές της Μαγνησίας, μισθώνεται σε ιδιώτες το χειμέριο κύμα πού’ ναι «κοινό τοις πάσι κι εκτός συναλλαγής» σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθρα 966 και 967).

Πολίτες, μην αναζητείτε το παρακράτος στις υποκλοπές, αθωώσεις δολοφόνων «λόγω αμφιβολιών» ή σε παραγραφές υποδίκων εγκλημάτων. Εδώ, έχομε προ οφθαλμών τους παρανομούντες: Το ΥΠΕΘΟ, κάποιον βλαχοδήμαρχο και τον νομο-αθέτη, να ευνοιοκρατούν υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων, με το επιχείρημα ότι έτσι ελαφρύνεται το κόστος …ζωής απ’ τα μισθώματα ξαπλώστρας και ομπρέλας στις παραλίες.

Μάλιστα ένα επιμε-αλητήριον πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε το ακαταδίωκτο «εκατοντάδων επιχειρηματιών» και τους απαλλάσσει από την «σχετική αγωνία» των ελέγχων και προστίμων που επιβάλλει ο νόμος 4607/2019 που υποτίθεται ότι προτατεύει την ελευθερία στις παραλίες της χώρας.

Είναι να θαυμάζει κανείς την υπομονή και επιμονή των «αρμοδίων» χωρικών βουλευτών και βλαχοδημάρχων, να επιτύχουν την ακύρωση της ευνομίας και την επικράτηση της εκνομίας, έπειτα από μία διετία από της δημοσιεύσεως του σχετικού νόμου, που υποτίθεται ότι θα προστάτευε τον δημότη από μερικές αυθαιρεσίες της τοπικής κακοδιοίκησης.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν πρέπει να εκπλήσσει η αποχή και η καταψήφιση των υποψηφίων πολιτευτών από το εκλογικό σώμα. Ουδείς εμπιστεύεται πλέον το παρακράτος. Απορεί μόνον κανείς πώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη μισθώσει την …Ακρόπολη, όπως κάποτε είχε προφητεύσει ο Σοφοκλής Βενιζέλος στον Μανώλη Κοθρή (*).

(*) Η σχετική διήγηση παραμένει ανέκδοτη.