ΗΠΑ: Η DarkSide Ανέλαβε την Ευθύνη για την Κυβερνοεπίθεση – «Το Κάναμε για τα Χρήματα και Όχι για να Προκαλέσουμε Χάος»

ΗΠΑ: Η DarkSide Ανέλαβε την Ευθύνη για την Κυβερνοεπίθεση – «Το Κάναμε για τα Χρήματα και Όχι για να Προκαλέσουμε Χάος»
energia.gr
Τρι, 11 Μαΐου 2021 - 15:53

Η επαγγελματική ομάδα του κυβερνοεγκλήματος που ονομάζεται DarkSide παραδέχθηκε ότι έθεσε έναν αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ εκτός λειτουργίας το Σαββατοκύριακο, με δημόσια δήλωσή της. «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε χρήματα και όχι για να δημιουργούμε προβλήματα για την κοινωνία», αναφέρει η DarkSide στον ιστότοπό της, στο «σκοτεινό» διαδίκτυο (dark web) σύμφωνα με το BBC.  Οι ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτη νομοθεσία την Κυριακή μετά την επίθεση του Colonial Pipeline από μια επίθεση ransomware στον κυβερνοχώρο. Ο αγωγός μεταφέρει 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα ίση με το 45% του εφοδιασμού της Ανατολικής Ακτής σε ντίζελ, βενζίνη και καύσιμα jet. Ετέθη εκτός σύνδεσης την Παρασκευή μετά την κυβερνοεπίθεση, ενώ ως χθες συνεχίζονταν οι εργασίες αποκατάστασης

Τη Δευτέρα, το FBI επιβεβαίωσε επισήμως ότι η DarkSide ήταν υπεύθυνη για την επίθεση κατά των δικτύων της Colonial Pipeline, λέγοντας ότι συνχίζει να συνεργάζεται με την εταιρεία και άλλους κυβερνητικούς φορείς για την έρευνα. 

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την οικονομία στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ενημερώνεται προσωπικά» για την κατάσταση με τον αγωγό κάθε μέρα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την τροφοδοσία καυσίμων, καθώς αξιωματούχοι εργάστηκαν επειγόντως για να εξακριβώσουν το εύρος και την επίπτωση της επίθεσης με κακόβουλο λογισμικό εκβίασης (ransomware), σύμφωνα με το CNN. 

«Η κυβέρνησή μου παίρνει την υπόθεση πολύ σοβαρά», τόνισε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων σχετικά με την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενάντια σε εγκληματίες που έχουν σχέση με ransomware. 

«Η κυβέρνησή μου έχει επίσης δεσμευτεί να προστατεύει τις κρίσιμες υποδομές μας, πολλές από τις οποίες ανήκουν και διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Colonial», πρόσθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Οι ιδιωτικές οντότητες παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. 

βλ. σχετικά: ΗΠΑ: Πού Πέφτουν οι Υποψίες για την Επίθεση με Κακόβουλο Λογισμικό Εκβίασης Ενάντια στην Colonial Pipeline