Η ξέφρενη κούρσα ανόδου των τιμών σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, από εμπορεύματα και ενέργεια έως τιμές στέγης και κρυπτονομίσματα, επαναφέρουν στο προσκήνιο το φλέγον θέμα του πληθωρισμού και πυροδοτούν ανησυχίες για «φούσκες», σε ένα σενάριο που σίγουρα δεν θα αποτελούσε την καλύτερη εξέλιξη σε μια περίοδο που οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού

Οι τιμές πρώτων υλών έχουν «πάρει φωτιά» τον τελευταίο καιρό εν μέσω της εκρηκτικής ζήτησης, όχι μόνο από την Κίνα αλλά και τις υπόλοιπες κορυφαίες οικονομίες, που προωθούν μεγαλεπήβολα προγράμματα υποδομών και σχέδια ανάκαμψης. Η άνοδος πυροδοτείται και από τις ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς, όπως σε ημιαγωγούς, καθώς και από κάποια περιστασιακά γεγονότα, όπως προσφάτως το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ με το τάνκερ που μπλόκαρε το κανάλι, και τώρα με την κυβερνοεπίθεση στους αγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, που καταδεικνύουν πόσο ευάλωτος είναι ο κλάδος ενέργειας σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η Colonial Pipeline

Ως αποτέλεσμα, η Colonial Pipeline έκλεισε τις κάνουλες της βενζίνης και άλλων καυσίμων που τροφοδοτούνται μέσω του δικτύου της, μήκους 5.500 μιλίων, από τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού έως τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Το σύστημα αγωγών του Colonial προμηθεύει το 45% της βενζίνης και των υπόλοιπων καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής η τιμή βενζίνης έχει αυξηθεί 4%, με αναλυτές να προειδοποιούν για δραματικό αντίκτυπο στην αγορά, εν όψει δε της έναρξης της θερινής περιόδου στη διάρκεια της οποίας αυξάνονται οι μετακινήσεις σε συνδυασμό με την άρση των lockdowns. Προς το παρόν η αγορά προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις βενζίνης με προσωρινές κρατήσεις τουλάχιστον 6 δεξαμενόπλοιων για μεταφορά βενζίνης από την Ευρώπη σε αμερικανικούς προορισμούς, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Η αγορά εμφανίζεται επιφυλακτική περιμένοντας να δει πόσο χρόνο θα διαρκέσει το κλείσιμο του αγωγού, καθότι η Colonial δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του βασικού αγωγού. «Εάν το δίκτυο παραμείνει κλειστό για περισσότερο από μερικές ημέρες, οι αγορές των ανατολικών και νοτιοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ θα αρχίσουν να έχουν κενά στην προσφορά και σχετικές αυξήσεις τιμών, ενώ τα κέντρα διύλισης στην ακτή του Κόλπου θα σπεύσουν να προωθήσουν φορτία ως εναλλακτική» τόνισε αναλυτής της Vortexa. Η Vortexa υποστήριξε ότι μια πιθανή άρση του νόμου Jones θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά καθώς θα προσφέρει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά καυσίμων ανάμεσα στα αμερικανικά λιμάνια. Ο νόμος θεσπίσθηκε το 1920 για να υποστηρίζει τις θέσεις εργασίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία και απαιτεί τη μεταφορά αγαθών ανάμεσα στα αμερικανικά λιμάνια από πλοία που έχουν ναυπηγηθεί στις ΗΠΑ και έχουν αμερικανικά πληρώματα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιπλέον άνοδος 10% της τιμής σιδηρομεταλλεύματος, η οποία ξεπέρασε χθες τα 226 δολάρια ο τόνος, επίπεδο ρεκόρ σε όρους δολαρίου. Από κοντά και η τιμή χάλυβα, η οποία αυξήθηκε στα 865 δολάρια ο τόνος από τα 660 εκατ. δολάρια που βρισκόταν στην αρχή του έτους.

Η στέγη στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, το εκρηκτικό «κοκτέιλ» χαμηλών επιτοκίων, έλλειψης οικοδομήσιμης γης και περιορισμένης προσφοράς έχουν ωθήσει στα ύψη και τις τιμές στέγης σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι εργαζόμενοι που υποχρεώθηκαν να δουλεύουν από το σπίτι τους εν μέσω των lockdowns, αναζήτησαν απεγνωσμένα περισσότερο χώρο και κατά συνέπεια μεγαλύτερες κατοικίες με αποτέλεσμα να ανεβάσουν τις τιμές στέγης στα ύψη. Στη Βρετανία οι τιμές στέγης γνώρισαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 17 ετών, ενώ στο Βερολίνο κατέγραψαν άνοδο 11% στη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα για την αγορά ακινήτων Global Property Guide. Μεγάλο πρόβλημα για την πόλη συνιστούν και οι αυξανόμενες τιμές ενοικίων, τη στιγμή που μόλις ένα 17,4% του πληθυσμού διαθέτει δική του κατοικία ή διαμέρισμα. Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 50% του πληθυσμού μένει στο ενοίκιο με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εκτεθειμένο στα αυξανόμενα ενοίκια, τα οποία μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επίσης, Στοκχόλμη, Λουξεμβούργο, Μόσχα και Μπρατισλάβα έχουν όλες γνωρίσει διψήφια αύξηση τιμών τους τελευταίους 12 μήνες, τη στιγμή που σε ελάχιστες πόλεις, όπως η Μαδρίτη, έχει καταγραφεί πτώση.

Το χρέος των νοικοκυριών

Η ελβετική τράπεζα UBS κατονομάζει το Μόναχο, τη Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Ζυρίχη ως τις πόλεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο φούσκας στην αγορά ακινήτων. Τέσσερις από τις 12 ευρωπαϊκές πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη Φούσκας στην Αγορά Real Estate της UBS είναι υπερτιμημένες -συμπεριλαμβανομένης της Στοκχόλμης- και μόνο η Βαρσοβία, το Μιλάνο και η Μαδρίτη έχουν τιμές ακινήτων σε λογικά επίπεδα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, Στέφαν Ινγκβς, «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η μοναδική λύση για τους καταναλωτές είναι να δανείζονται ολοένα και περισσότερο και αυτό δεν συνιστά μόνο ανησυχία για τους ίδιους τους καταναλωτές, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της». Πριν από λίγες ημέρες η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας προειδοποίησε για τα επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών, ανησυχίες που ενστερνίζονται και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την απειλή που συνεπάγεται η κατάσταση αυτή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα κρυπτονομίσματα

Σε ακατάσχετο ράλι και τα ψηφιακά νομίσματα, όπως Ether, Dogecoin και Binance Coin, τα οποία έχουν ξεπεράσει σε άνοδο το bitcoin, εγείροντας ερωτηματικά για το εάν η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι έτοιμη για διόρθωση. Το Ether ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 δολαρίων, αφού ενισχύθηκε περισσότερο από 2.000% στη διάρκεια του 2020. Το bitcoin ενισχύθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων, πάνω από τα 59.000 δολάρια χθες, ενώ έδαφος κέρδισε και το Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως ένα αστείο το 2013 και τώρα έχει καταγράψει μία επική άνοδο της τάξης του 20.000%. Το «καύσιμο» για τη νέα εκτίναξη του τελευταίου έδωσε και πάλι ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ο οποίος παρουσίασε χθες τα διαστημικά του σχέδια, λέγοντας ότι η εταιρεία του SpaceX θα στείλει στο διάστημα το 2022 τον δορυφόρο Doge 1, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από Dogecoin. Μόνο τον τελευταίο μήνα το Dogecoin έχει ενισχυθεί 700%, διαπραγματευόμενο στα 51 σεντ, αφού όμως υποχώρησε 38% το Σάββατο, οπότε ο Μασκ αποκάλεσε το νόμισμα «hustle», μία λέξη που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σπουδή για εύκολο κέρδος ή και τη μικροκομπίνα.

Το μερίδιο του bitcoin

Το ράλι των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων περιόρισε το μερίδιο του bitcoin στην αγορά κρυπτονομισμάτων αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων στο 43% από 70% στην αρχή του 2021, εξέλιξη που σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. και της DataTrek Research ενδεχομένως να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι της αλόγιστης επενδυτικής ευφορίας στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων. Η υπαναχώρηση του bitcoin είναι δείγμα της «φούσκας» η οποία πυροδοτείται τώρα από το ράλι άλλων κρυπτονομισμάτων εν μέσω της ακατάσχετης μανίας των μικροεπενδυτών, όπως αναφέρει ο αναλυτής της JPMorgan Nικόλαος Πανηγυρτζόγλου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")