Γ. Θωμάς: Φορολογικά Κίνητρα για Παραγωγή Πράσινων Πηγών Ενέργειας- Παρέμβαση Επιτρόπου Kadri Simson. στο Φόρουμ των Δελφών

Γ. Θωμάς: Φορολογικά Κίνητρα για Παραγωγή Πράσινων Πηγών Ενέργειας- Παρέμβαση Επιτρόπου Kadri Simson. στο Φόρουμ των Δελφών
energia.gr
Τετ, 12 Μαΐου 2021 - 09:35

Η πράσινη φορολογία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε πως σήμερα η φορολογία μπορεί να λειτουργεί συχνά και σαν αντικίνητρο και να οδηγεί σε παραγωγή και κατανάλωση ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να ανέβουν οι μίνιμουμ φορολογικοί συντελεστές στα ρυπογόνα αυτά καύσιμα. Η Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο, έχει ήδη πολύ ψηλούς συντελεστές και έτσι δεν θα επηρεαστεί, ενώ μπορεί αντίθετα να διατηρήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα εντός της Ε.Ε.

Ο κ. Θωμάς περιέγραψε συνοπτικά μία σειρά από προτάσεις που αναμένονται τον Ιούλιο από την Κομισιόν και έχουν στόχο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων για διάφορες ρυπογόνες μορφές ενέργειας, φορολογικά κίνητρα με χαμηλότερους συντελεστές για παραγωγή πράσινων πηγών ενέργειας αλλά και τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.
«Η ελληνική πολιτική είναι μία από τις πιο πράσινες εντός της Ε.Ε. και αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Θωμάς.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson. υπογράμμισε τη σημασία της δέσμευσης για μείωση κατά 3-5% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Κατά την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι εντός του έτους που διανύουμε αναμένεται να γίνουν οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Επίτροπος απάντησε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη.

«Το κάθε κράτος – μέλος έχει δικαίωμα να επιλέγει το δικό του μείγμα ενέργειας, αρκεί να τηρεί τις δεσμεύσεις του», πρόσθεσε η κ. Simson αναφερόμενη στην ενεργειακή ουδετερότητα. Μιλώντας για την οικονομική σημασία της ενεργειακής μετάβασης σημείωσε ότι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και η Ευρώπη θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερα, «τώρα εισάγουμε ορυκτά καύσιμα και όταν καταφέρουμε να τα αντικαταστήσουμε με καθαρή ενέργεια που θα παράγεται εντός της Ε.Ε., οι οικονομίες των χωρών θα έχουν μεγάλο όφελος».

Τέλος, με αφορμή τον αγωγό EastMed, τόνισε ότι το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ως ένα μεταβατικό καύσιμο που θα αντικαταστήσει σήμερα πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας, αλλά στόχος είναι στην συνέχεια να πάρει τη θέση του το καθαρό υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές.