Ανοδικά η Αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2021 και στο Μέλλον προβλέπει ο ΙΕΑ

Ανοδικά η Αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2021 και στο Μέλλον προβλέπει ο ΙΕΑ
energia.gr
Τετ, 12 Μαΐου 2021 - 09:26

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η μόνη πηγή ενέργειας για την οποία η ζήτηση αυξήθηκε το 2020 παρά την πανδημία, ενώ η κατανάλωση όλων των άλλων καυσίμων μειώθηκε. Επομένως, η πρόσληψη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επεκταθεί ταχύτερα καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την κρίση; Εξερευνώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά

και την πολιτική, η ενημέρωση της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει νέες παγκόσμιες προσθήκες ανανεώσιμης ισχύος για το 2021 και το 2022, αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ για το τρέχων έτος. Επίσης υπάρχουν ενημερωμένες προβλέψεις παραγωγής βιοκαυσίμων για αυτά τα χρόνια, καθώς ο τομέας υπέστη σημαντικές απώλειες με τη μείωση της ζήτησης μεταφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

- Το 2020, οι ετήσιες προσθήκες ισχύος από ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 45% σε σχεδόν 280 GW - πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια αύξηση από το 1999.

- Οι προσθήκες εξαιρετικά υψηλής ισχύος γίνονται το «νέο κανονικό» το 2021 και το 2022, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 90% της νέας επέκτασης δυναμικότητας ισχύος παγκοσμίως.

- Οι ΑΠΕ ήταν η μόνη πηγή ενέργειας για την οποία η ζήτηση αυξήθηκε το 2020 παρά την πανδημία, ενώ η κατανάλωση όλων των άλλων καυσίμων μειώθηκε. Επομένως, η πρόσληψη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επεκταθεί πιο γρήγορα καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την κρίση; Κατά την εξερεύνηση των πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά και την πολιτική, η ενημέρωση της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει νέες παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας για το 2021 και το 2022. Παρέχει επίσης ενημερωμένες προβλέψεις παραγωγής βιοκαυσίμων για αυτά τα χρόνια, καθώς ο τομέας υπέστη σημαντικές απώλειες με τη μείωση της ζήτησης μεταφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

- Το 2020, οι ετήσιες προσθήκες ανανεώσιμης ικανότητας αυξήθηκαν κατά 45% σε σχεδόν 280 GW - η υψηλότερη ετήσια αύξηση από το 1999.
Οι προσθήκες εξαιρετικά υψηλής χωρητικότητας γίνονται το «νέο κανονικό» το 2021 και το 2022, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 90% της νέας επέκτασης δυναμικότητας ισχύος παγκοσμίως.

- Η ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών θα συνεχίσει να σπάει τα ρεκόρ, με ετήσιες προσθήκες να φτάνουν τα 162 GW έως το 2022 - σχεδόν 50% υψηλότερα από το επίπεδο προ πανδημίας του 2019.

- Οι παγκόσμιες προσθήκες αιολικής ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο από 90% το 2020 και έφτασαν τα 114 GW. Ενώ ο ρυθμός της ετήσιας ανάπτυξης της αγοράς επιβραδύνεται το 2021 και το 2022, εξακολουθεί να είναι 50% υψηλότερος από τον μέσο όρο του 2017-2019.

- Η ετήσια ανάπτυξη στην αγορά ανανεώσιμων πηγών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (εφεξής «Κίνα») θα επιβραδυνθεί μετά την εξαιρετική επέκταση που προέκυψε από τους προγραμματιστές που σπεύδουν να ολοκληρώσουν έργα πριν από την κατάργηση των επιδοτήσεων. Ωστόσο, ο υπόλοιπος κόσμος αντισταθμίζει την επιβράδυνση της Κίνας και διατηρεί τον ρυθμό επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης επιταχύνεται χάρη στην περαιτέρω υποστήριξη πολιτικής και την ακμάζουσα εταιρική αγορά PPA καθώς το κόστος των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να μειώνεται.

- Η τελευταία πρόβλεψη για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο αισιόδοξη λόγω των επεκτάσεων ομοσπονδιακής πίστωσης φόρου. Νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών των ΗΠΑ και το νομοσχέδιο για την υποδομή, εάν εγκριθεί, θα ενισχύσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών μετά το 2022 (πέρα από το χρονικό πλαίσιο αυτής της ενημερωμένης πρόβλεψης).

- Αν και οι προσθήκες ισχύος της Ινδίας το 2020 μειώθηκαν σχεδόν πάνω από 50% από το 2019, η χώρα αναμένεται να δημιουργήσει νέα ρεκόρ για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021 και το 2022, καθώς θα τεθούν σε λειτουργία καθυστερημένα έργα από προηγούμενες δημοπρασίες. Ωστόσο, η τρέχουσα (Απρίλιος 2021) αύξηση των υποθέσεων Covid ‑ 19 δημιούργησε βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για φέτος.

- Η παραγωγή βιοκαυσίμων στις μεταφορές αναμένεται να ανακάμψει στους όγκους του 2019 το 2021, αφού μειώθηκε κατά 8% το 2020. Η παραγωγή προβλέπεται επίσης να αυξηθεί κατά 7% το 2022.

- Κυρίως λόγω των καθαρών προτύπων καυσίμων και της πολιτικής υποστήριξης στις ΗΠΑ, η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής υδρογονοκατεργασμένου φυτικού ελαίου (HVO) αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν τα επόμενα δύο χρόνια, επεκτείνοντας σημαντικά την ικανότητα παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα και υπολείμματα πρώτων υλών.