Στους ρυθμούς της Fed κινήθηκαν χθες οι αγορές πετρελαίου και μετάλλων, τηρώντας στάση αναμονής ώς την ανακοίνωση αποφάσεων για την περαιτέρω πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Το πετρέλαιο απώλεσε μέρος των αρχικών κερδών του, όταν στοιχεία κατέδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης την περασμένη εβδομάδα.


Στους ρυθμούς της Fed κινήθηκαν χθες οι αγορές πετρελαίου και μετάλλων, τηρώντας στάση αναμονής ώς την ανακοίνωση αποφάσεων για την περαιτέρω πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Το πετρέλαιο απώλεσε μέρος των αρχικών κερδών του, όταν στοιχεία κατέδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης την περασμένη εβδομάδα. Νωρίτερα, οι τιμές του είχαν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, εν όψει της προσδοκώμενης νέας μείωσης των επιτοκίων και με αφορμή τις ελάχιστες ελπίδες που αφήνει ο ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής, κατά την αυριανή σύνοδό του στη Βιέννη. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού υπερέβη αρχικώς τα 92 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργότερα στα 91,79 δολάρια, ενώ στο Λονδίνο το Brent προσέγγιζε την ίδια ώρα το ίδιο φράγμα, διαμορφούμενο στα 91,99 δολάρια το βαρέλι. Η ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ενέργεια έκανε λόγο για αύξηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ κατά 3,6 εκατ. βαρέλια, έναντι 2,4 εκατ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Από την πλευρά τους, ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ εξέφραζαν την άποψη ότι το καρτέλ «δεν θα πρέπει να αναλάβει δράση» πριν από την επόμενη σύνοδο του Μαρτίου, αψηφώντας τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων καταναλωτριών χωρών για αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να ανακοπεί περαιτέρω άνοδος των τιμών. Πάντως, η Goldman Sachs παραμένει θετική σε ό,τι αφορά την εικόνα προσφοράς και ζήτησης, παρά τους φόβους για την αμερικανική οικονομία, τονίζοντας ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της πετρελαϊκής αγοράς παραμένουν εύρωστα και στηρίζουν την πρόβλεψή μας για μέση τιμή του αργού στα 95 δολάρια το βαρέλι, φέτος».


Οι αγορές μετάλλων, τέλος, κινήθηκαν πτωτικά χθες, με τον χρυσό και την πλατίνα να υποχωρούν από τα προχθεσινά ρεκόρ τους, τον χαλκό να καταγράφει επίσης απώλειες και μόνο το αλουμίνιο να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα, με την τιμή του να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, στα 2.715 δολάρια ο τόνος, χάρις στη συρροή επενδυτών που προσδοκούν υψηλότερες τιμές λόγω των προβλημάτων στην προσφορά που προκαλούν οι διακοπές ρεύματος στη Νότια Αφρική και την Κίνα.