Αδειοδοτήθηκε το Πρώτο Μεγάλο Υπεράκτιο Αιολικό στις ΗΠΑ – Ξεκινά η Φιλόδοξη Προσπάθεια για Εγκατάσταση 30.000 MW Πανεθνικά ως το 2030

Αδειοδοτήθηκε το Πρώτο Μεγάλο Υπεράκτιο Αιολικό στις ΗΠΑ – Ξεκινά η Φιλόδοξη Προσπάθεια για Εγκατάσταση 30.000 MW Πανεθνικά ως το 2030
energia.gr
Πεμ, 13 Μαΐου 2021 - 15:49

Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου εμπορικής κλίμακας υπεράκτιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε, προχθές, Τρίτη, την τελική της έγκριση στο πρότζεκτ, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το ορόσημα της έναρξης μίας νέας εποχής για την αιολική ενέργεια στη χώρα. Το πρότζεκτ, 12 περίπου ν. μ. ανοικτά του νησιού του Vineyard Wind, στην Πολιτεία της Μασσαχουσσέτης, θα περιλαμβάνει 84 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα παράγουν συνολικά 800 MW ηλεκτρισμού, ποσότητα που επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 400.000 κατοικιών περίπου

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, το πρότζεκτ θα ξεπερνά σε μέγεθος τα δύο υφιστάμενα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ, στα ανοικτά των Πολιτειών της Βιρτζίνια και του Ροντ Άιλαντ, τα οποία αθροιστικά παράγουν μόλις 42 MW ηλεκτρισμού.

Πέρα από το υπεράκτιο αιολικό του Vineyard Wind, πάνω από δέκα υπεράκτια πρότζεκτ αιολικής ενέργειας στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βρίσκονται υπό έγκριση από τις ομοσπονδιακές αρχές. Το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι ως το τέλος της δεκαετίας περί τις 2.000 ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε λειτουργία από τη Μασσαχουσσέτη ως τη Βόρεια Καρολίνα.

«Είναι εφικτό για τις ΗΠΑ ένα καθαρό ενεργειακά μέλλον», δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εσωτερικών Deb Haaland την Τρίτη. «Η έγκριση αυτού του πρότζεκτ αποτελεί σημαντικό βήμα προς την προώθηση των στόχων αυτής της κυβέρνησης να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ενώ, παράλληλα, καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και ηλεκτροδοτεί τη χώρα. Σήμερα αυτή είναι μία από τις πολλές δράσεις που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε ώστε να ανοίξουμε την πόρτα των οικονομικών ευκαιριών σε περισσότερους Αμερικανούς».

Η ιδέα ενός αιολικού πάρκου στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης σχεδιάστηκε πριν από δύο δεκαετίες, αλλά αντιμετώπισε επανειλημμένες αποτυχίες, καθυστερήσεις και καλά χρηματοδοτούμενη αντίθεση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή πριν, τελικά, η κυβέρνηση Τραμπ να ακυρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου. Η σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναβίωσε το πρότζεκτ Vineyard Wind τον Μάρτιο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια συνδυάζει τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη με την υπόσχεσή της ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 30.000 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2030. O στόχος αυτός, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, θα πυροδοτήσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις κεφαλαίου ετησίως, υποστηρίζοντας 77.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.