Δεκαήμερη προθεσμία από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ (15/2/2008) το μέτρο που προβλέπει την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου, έχουν οι επιτηδευματίες που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης για να υποβάλουν στις ΔΟΥ την ειδική δήλωση απόδοσης του εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων τους.
Δεκαήμερη προθεσμία από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ (15/2/2008) το μέτρο που προβλέπει την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου, έχουν οι επιτηδευματίες που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης για να υποβάλουν στις ΔΟΥ την ειδική δήλωση απόδοσης του εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων τους.

Η ανωτέρω προθεσμία καθορίστηκε με την υπ' αριθμ. 1010561/66/Τ&ΕΦ/ΠΟΛ.1015/28.1.2008 απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία προσδιορίστηκαν ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης και της πράξεως καταλογισμού αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολόγηση των αποθεμάτων κρίθηκε αναγκαία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς η μη εφαρμογή του νέου φορολογικού καθεστώτος στα αποθέματα θα είχε ως πιθανή συνέπεια, πέρα από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα αυτά, να δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένους επιτηδευματίες που διαθέτουν αποθέματα να εκμεταλλευτούν την εξαίρεσή τους αυτή και να προβούν σε αυθαίρετη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και τη συνεπεία αυτού στρέβλωση της αγοράς, υιοθετώντας αθέμιτες πρακτικές, αν και βασική αρχή της ελεύθερης οικονομίας είναι η δημιουργία περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού με ίσους όρους.

Παράλληλα, η μη εφαρμογή του νέου φορολογικού καθεστώτος στα αποθέματα θα είχε ως πιθανή συνέπεια τη διάθεση του αποθέματος, προϊόν το οποίο φορολογήθηκε με το χαμηλό συντελεστή, μέσω του συστήματος επιστροφών και την παράνομη είσπραξη της μη δικαιούμενης επιστροφής φόρων.

Για τους λόγους, λοιπόν, αυτούς θεσπίστηκε η επιβολή εφάπαξ φόρου ισόποσου με τη διαφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα εφαρμοστούν από τη 15η Φεβρουαρίου 2008, δηλαδή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του αναλογούντος ΦΠΑ και των ήδη καταβληθέντων κατά την έξοδο των αποθεμάτων από τη φορολογική αποθήκη αντίστοιχων φόρων, στα αποθέματα πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) - θέρμανσης που διαθέτουν οι επιτηδευματίες τη 14η Φεβρουαρίου 2008.

Το κείμενο

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της εν λόγω αποφάσεως έχει ως εξής:

Εχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:

1. Καθορίζουμε τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) - θέρμανσης κατά την προηγούμενη ημέρα έναρξης εφαρμογής της εξομοίωσης των φόρων (άρθρου 23 του Σχεδίου Νόμου: «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - απαλλαγή πρώτης κατοικίας - ενιαίο τέλος ακινήτων - αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις») και της πράξεως καταλογισμού του φόρου αυτού όπως τα υποδείγματα που προσαρτώνται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα αυτής.

2. Η δήλωση συντάσσεται και υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας του επιτηδευματία έως και τη δεκάτη ημέρα μετά την ημέρα έναρξης εφαρμογής της εξομοίωσης των φόρων. Μετά την είσπραξη του ποσού του ανωτέρω φόρου ένα αντίτυπο επιστρέφεται στο φορολογούμενο, ένα παραμένει στη ΔΟΥ και το τρίτο αποστέλλεται από τη ΔΟΥ εντός επτά (7) ημερών από την ημερομηνία παραλαβής στη Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ.

3. Αν δεν επαρκεί ο χώρος της δήλωσης για την αναγραφή των εγκαταστάσεων του υπόχρεου ή τρίτου, μπορεί να χρησιμοποιείται κατάσταση είτε χειρόγραφη είτε μηχανογραφική από Η/Υ με ίδια γραμμογράφηση, η οποία θα επισυνάπτεται.

4. Μέχρι να τυπωθούν τα επισυναπτόμενα έντυπα, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται φωτοτυπίες αυτών.

5. Στο έντυπο της πράξεως καταλογισμού και στο πίσω μέρος αναγράφονται τα στοιχεία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

6. Η απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι εταιρείες που τελωνίζουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν στη διάθεσή τους δέκα ημέρες προκειμένου να καταβάλουν στο Δημόσιο το φόρο που αναλογεί στο πετρέλαιο θέρμανσης που προμηθεύτηκαν.

Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με το υπ' αριθμ. Φ. 112/49/25.1.2008 τηλεγράφημα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 22 και 28 του νόμου «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Ενιαίο τέλος ακινήτων - Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις», ο οποίος ψηφίστηκε την 22 Ιανουαρίου 2008 από τη Βουλή.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο του ανωτέρω τηλεγραφήματος έχει ως εξής:

Σας διαβιβάζουμε απόσπασμα των διατάξεων του ως άνω νόμου (άρθρα 22 και 28) μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.

Επισημαίνεται ότι η ισχύς των νέων διατάξεων αρχίζει από τη 15η Φεβρουαρίου 2008 με εξαίρεση τις διατάξεις που προστίθενται με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 22, που ισχύουν από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων (13η Δεκεμβρίου 2007).

Επιπρόσθετα σας ενημερώνουμε για την προσθήκη παραγράφου 5 στο άρθρο 28 σχετικά με την πίστωση για την καταβολή των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία θα ισχύσει από 15 Φεβρουαρίου 2008 και παρακαλούμε για τις τυχόν αναγκαίες αλλαγές στο ΟΠΣΤ.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας, λόγω αρμοδιότητας, ενέργειες, ενημερώνοντας άμεσα την υπηρεσία μας, προκειμένου να αποσταλούν σχετικές οδηγίες στα αρμόδια τελωνεία της χώρας.