ΤΑΙΠΕΔ: Στο Τέλος του Γ΄ Τριμήνου οι Δεσμευτικές Προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας – Εκκρεμεί το Εφετείο της Υπόθεσης ELFE

ΤΑΙΠΕΔ: Στο Τέλος του Γ΄ Τριμήνου οι Δεσμευτικές Προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας – Εκκρεμεί το Εφετείο της Υπόθεσης ELFE
energia.gr
Τρι, 18 Μαΐου 2021 - 18:17

Αναστέλλει το ΤΑΙΠΕΔ, για τα τέλη του γ΄ τριμήνου του έτους, τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη με τα ELFE  σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, καθώς η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Εφετείο τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, στις 15 Ιουλίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του Ταμείου που ενέκρινε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Στο ADP αναφέρεται, επίσης, ότι για το 35,5% των ΕΛΠΕ, που ανήκει στο Ταμείο, εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης 

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, υπενθυμίζεται ότι μέσω του διαγωνισμού παραχωρείται το 100% της εταιρείας, με το ΤΑΙΠΕΔ να εκχωρεί το 65% και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% που κατέχουν στην εταιρεία. 

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η αναβολή δικαιολογείται από την πρόθεση να μην επηρεαστεί ο διαγωνισμός από την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, και, έτσι, η ενημέρωση των επενδυτών για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα μετατίθεται χρονικά για τα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2021.

Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης αναφέρει για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση τεχνικών μελετών για την υποδομή και, άρα, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να αναμένεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2020. Στο β΄ στάδιο έχουν περάσει τα δύο επενδυτικά σχήματα που προκρίθηκαν είναι αυτό της Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που  αναμένουν, πλέον, την υπογραφή συμφώνου εμπιστευτικότητας για την πρόσβασή τους στο VDR (Virtual Data Room), ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια σε οικονομικοτεχνικό έλεγχο (due diligence).

Σε σχέση, τέλος, με το 17% της ΔΕΗ, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, τελεί υπό εξέταση ο τρόπος αξιοποίησης του εν λόγω πακέτου μετοχών.