Κέρδη ρεκόρ 27,6 δισ. δολ. κατέγραψε για το σύνολο του 2007 η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell. Ωστόσο ο ολλανδο-βρετανικός όμιλος μείωσε την παραγωγή του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και παράλληλα παρουσίασε μειωμένο περιθώριο κέρδους στη διύλιση.


Κέρδη ρεκόρ 27,6 δισ. δολ. κατέγραψε για το σύνολο του 2007 η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell. Ωστόσο ο ολλανδο-βρετανικός όμιλος μείωσε την παραγωγή του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και παράλληλα παρουσίασε μειωμένο περιθώριο κέρδους στη διύλιση. Ειδικότερα, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα έκτακτα έσοδα βοήθησαν στην άνοδο της κερδοφορίας κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση αντισταθμίζοντας παράλληλα τη μειωμένη παραγωγή της.


Μεγέθη


Οσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 τα κέρδη της Shell διαμορφώθηκαν στα 5,72 δισ. δολ. μειωμένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα κυμανθούν στα 6,03 δισ. δολ. Ενισχυμένα κατά 60% εμφανίσθηκαν και τα καθαρά κέρδη της εταιρείας καθώς αυξήθηκαν στα 8,47 δισ. δολ., ή 1,36 δολ. ανά μετοχή, έναντι 5,28 δισ. δολ., ή 83 σεντς κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο μία πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στην Αλμπέρτα σε συνδυασμό με τις επισκευές στο διυλιστήριο που διαθέτει στη Σιγκαπούρη περιόρισαν την παραγωγή πετρελαίου της εταιρείας κατά τη διάρκεια του τριμήνου.


Η παραγωγή της Shell μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο μετά την παραχώρηση στη ρωσική κοινοπραξία του μεριδίου που κατείχε στο κολοσσιαίο έργο της Σακχαλίν-2 αλλά και από την εμπόλεμη κατάσταση στη Νιγηρία που ανάγκασε την εταιρεία να διατηρήσει κλειστά τα πετρελαϊκά της πεδία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Τζέροεν Βαν Ντερ Βερ επεσήμανε ότι οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες διεκδικούν καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις τους με τις ενεργειακές κοινοπραξίες και αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Τα κέρδη από τη διύλιση υποχώρησαν 40% κατά την εξεταζόμενη περίοδο ενώ τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να συνεχίσουν να εξασθενούν και μέσα στο 2008, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαν Ντερ Βερ.


Η ConocoPhilips, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών εμφάνισε αύξηση κερδών κατά 37% στα 4,37 δισ. δολ. που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, η Exxon Mobil και η Chevron, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τα αποτελέσματά τους.