Επιβεβαίωσε -μέσω «διάψευσης» που εξέδωσε- η ΔΕΗ το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για την είσοδο της RWE και στο φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ) μέσω του μνημονίου που επιδιώκει να υπογράψει αύριο.

Επιβεβαίωσε -μέσω «διάψευσης» που εξέδωσε- η ΔΕΗ το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για την είσοδο της RWE και στο φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ) μέσω του μνημονίου που επιδιώκει να υπογράψει αύριο.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα ότι «μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος σχετικά με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας». Ακόμη ότι πουθενά στο μνημόνιο «δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για μεταβίβαση στην RWE ή σε κοινή εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ, του δικαιώματος εξαγοράς του 30% που διαθέτει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ».

Η απόκτηση του δικαιώματος αυτού, σύμφωνα με τη διοίκηση, αποτελεί πρώτη και μόνη επιλογή σε αυτή τη φάση για την είσοδό της στην αγορά φυσικού αερίου. Μόνο δε σε περίπτωση μη υλοποίησης αυτής της προοπτικής η ΔΕΗ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.

Καταλήγει δε αναφέροντας ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα του φυσικού αερίου θα εξεταστεί στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας.

Οπως γίνεται φανερό, η ανακοίνωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση που δεν θα αποκτήσει το 30% της ΔΕΠΑ. Το μνημόνιο την προσδιορίζει ακριβώς. Δηλαδή: το κείμενο, που συζητά αύριο το Δ.Σ. της ΔΕΗ, αναφέρει επί λέξει:

ΔΕΠΑ, Adria, Nabucco

«Τα δύο μέρη ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες ιδιωτικοποίησης στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, ειδικότερα σε προγράμματα και κοινές δραστηριότητες που περιγράφονται στο παράρτημα 3».

Το παράρτημα 3 περιλαμβάνει τα παρακάτω: «Τα μέρη ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ δηλώνει ότι διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση του 30% της εταιρείας ΔΕΠΑ. Η RWE δηλώνει ότι αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας Adria Lng και ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της κοινοπραξίας "Nabucco"».

Δηλαδή περιγράφει 2 επενδυτικά σχέδια με συμμετοχή της RWE και ένα της ΔΕΗ. Με τη διαφορά ότι το Adria (RWE μέτοχος του 16%) είναι στα σχέδια. Στα σχέδια είναι και ο αγωγός Nabucco (ανταγωνιστικός του ελληνοϊταλικού αγωγού). Επιπλέον, στο τελευταίο η RWE δεν έχει καμιά συμμετοχή και απλώς... ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.

Ετσι, σύμφωνα πάντα με το μνημόνιο, το μόνο σχέδιο στο οποίο οι δύο εταιρείες μένει να συνεργαστούν είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. Θα δεχόμασταν τη διαβεβαίωση της ΔΕΗ ότι δεν θα μεταβιβάσει μέρος των δικαιωμάτων της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, αν δεν άφηνε ανοιχτό το παράθυρο των εναλλακτικών λύσεων.

Τέλος, τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία θα μπορούσαμε να τη δούμε επωφελή για τη ΔΕΗ, αν, έστω και με κάποιο αντάλλαγμα, έβαζε την ελληνική εταιρεία στα δικαιώματα που έχει η RWE σε κοιτάσματα αερίου σε Αίγυπτο και Αλγερία. Τότε κάτι θα προσέφερε η RWE. Γιατί αυτά που «προσφέρει» σήμερα είναι χαρτιά.