Η Εξαγορά της Rio Tinto Ώθησε Ανοδικά τις Διεθνείς Αγορές

Με κέρδη ξεκίνησε η χθεσινή ημέρα για τις διεθνείς αγορές, αρχής γενομένης από τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών να ηγούνται της ανόδου μετά την είδηση περί εξαγοράς του 12% της Rio Tinto από την κινεζική Aluminum Corp (Chinalco) και την αμερικανική Alcoa αντί 14 δισ. δολαρίων. Η είδηση υπήρξε ένας από τους παράγοντες ανόδου και των τιμών των μετάλλων, ενώ στις αγορές πετρελαίου οι τιμές επηρεάστηκαν από την –ήδη προεξοφληθείσα, ωστόσο– απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο το πλαφόν παραγωγής του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σαβ, 2 Φεβρουαρίου 2008 - 11:24


Με κέρδη ξεκίνησε η χθεσινή ημέρα για τις διεθνείς αγορές, αρχής γενομένης από τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών να ηγούνται της ανόδου μετά την είδηση περί εξαγοράς του 12% της Rio Tinto από την κινεζική Aluminum Corp (Chinalco) και την αμερικανική Alcoa αντί 14 δισ. δολαρίων. Η είδηση υπήρξε ένας από τους παράγοντες ανόδου και των τιμών των μετάλλων, ενώ στις αγορές πετρελαίου οι τιμές επηρεάστηκαν από την –ήδη προεξοφληθείσα, ωστόσο– απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο το πλαφόν παραγωγής του. Οσο για τις αγορές τροφίμων, το ράλι των χρηματιστηρίων και οι προοπτικές που διαγράφονται λαμπρές για τις εξαγωγές, λόγω ασθενούς δολαρίου, τις επηρέασαν θετικά.


Το μεγάλο deal


Στην Ευρώπη, η σύμπραξη Chinalco/Alcoa ώθησε το πρωί τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε άλμα άνω του 1%, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου οι αγορές προεξόφλησαν την κατάθεση προσφοράς για πλήρη εξαγορά της αγγλοαυστραλιανής Rio Tinto. Το ράλι ανέκοψε μόνο η στάση αναμονής που τήρησαν οι επενδυτές για τα στοιχεία περί ανεργίας στις ΗΠΑ. Η μετοχή της Rio Tinto εκτινάχθηκε κατά 14,1%, ενώ και εκείνη της «ηττημένης» στον πόλεμο προσφορών BHP Billiton ενισχύθηκε δραστικά κατά 11,4%, συμπαρασύροντας αμφότερες ολόκληρο τον κλάδο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η είδηση για την εξαγορά μέρους της Rio Tinto «θα διαιωνίσει τον κύκλο ανάκαμψης της αγοράς», καθώς «στο σημερινό περιβάλλον, ο κόσμος θα προτιμήσει απτά στοιχεία ενεργητικού».


Ράλι χρυσού


Στις αγορές μετάλλων, η πλατίνα διατηρήθηκε κοντά στο ρεκόρ των 1.741 δολαρίων η ουγγιά, καθώς τα παρατεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην υπ’ αριθμόν 1 παραγωγό της, Νότια Αφρική, συνέχισαν να πυροδοτούν αγοραστικές κινήσεις από επενδυτές και αυτοκινητοβιομηχανίες. Στο Λονδίνο, ο χρυσός κατέγραφε το πρωί κέρδη 5 δολαρίων, που ώθησαν την τιμή του στα 928,60 δολάρια η ουγγιά, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ της, ενώ η τιμή spot του αργύρου κατέγραψε με το άνοιγμα της αγοράς του Λονδίνου ρεκόρ 27ετίας, φθάνοντας τα 17,10 δολάρια η ουγγιά. Αλμα πραγματοποιούσαν το πρωί και οι τιμές των σιτηρών στην αγορά του Σικάγο.


Στις πετρελαϊκές αγορές, οι τιμές κινούνταν το πρωί με άξονα κυρίως τους φόβους περί επικείμενης ύφεσης στις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι διατηρεί το πλαφόν παραγωγής του αμετάβλητο στα 29,67 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως δεν απέτρεψε τη μικρή υποχώρηση των τιμών του αργού, καθώς η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής είχε ήδη προαναγγελθεί εμμέσως από ποικίλες χώρες-μέλη του καρτέλ. Οι τιμές κυμαίνονταν σε επίπεδα κάτω των 92 δολαρίων το βαρέλι σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.