Ένα πανέμορφο νησί μας διαβαίνει σήμερα την πόρτα της νέας εποχής, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανάψει, σε λίγες ώρες από τώρα, το πράσινο φως για την εκκίνηση του προγράμματος «Astypalaia 4.0». Ο κ. Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα βρεθεί στο νησί του Αιγαίου το οποίο επιλέχθηκε να γίνει το επίκεντρο μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας που θα το μετατρέψει σε μεσογειακό πρότυπο έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και ενεργειακής αυτονομίας, σε συνεργασία με τη γερμανική VW.

Η ιδέα τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στο τέλος του 2019, όταν αποφασίστηκε η σύσταση φορέα αστικής συγκοινωνίας στο νησί, με χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου του δήμου Αστυπάλαιας για την υιοθέτηση των αρχών της  αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Το σχετικό μνημόνιο μεταξύ του ελληνικού κράτους και του γερμανικού ομίλου υπογράφηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους από τον κ. Μητσοτάκης και τον διευθύνοντα σύμβουλο της VW, Herbert Diess, ο οποίος και θα παρευρίσκεται στη σημερινή εκδήλωση στο νησί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση δωρεάν υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στην Αστυνομία και την Λιμενική αρχή της Αστυπάλαιας, καθώς και την ομιλία του πρωθυπουργού με θέμα: «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Θυμίζουμε επίσης ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και ειδικό πρόγραμμα, με την ονομασία e-astypalea, που προβλέπει την επιδότηση αγοράς ηλεκτροκίνητων ΙΧ, δικύκλων και ποδηλάτων και έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα επεξεργάζεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμένων αναμένεται να ανοίξει τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει την παροχή νέων κινήτρων για την αντικατάσταση του συμβατικού στόλου αυτοκινήτων του νησιού με ηλεκτρικά, καθώς επίσης και την έναρξη διαγωνισμού για την κατασκευή ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού και θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα θερμικό σταθμό της ΔΕΗ, συμβάλλοντας και στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά στα κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, προβλέπεται η επιδότησή της σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ήτοι, διπλάσιο από την επιδότηση που προβλέπεται στο εθνικό πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Επίσης, θα επιδοτείται με 3.000 ευρώ η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου, ενώ η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ειδικά για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, θα  επιδοτείται σε ποσοστό 20% (για ποσά μέχρι 1.600 ευρώ), ενώ η επιδότηση για ταξί θα φθάνει στα 4.500 ευρώ και για τα δημοφιλή ηλεκτρικά ποδήλατα στο στο 40%. Συνολικά υπολογίζεται ότι 982 ηλεκτρικά οχήματα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης στο νησί για τις οποίες απαιτούνται σήμερα 1.494 συμβατικά οχήματα. Ο όγκος του στόλου των οχημάτων θα μειωθεί  χάρη στην εισαγωγή νέων υπηρεσιών κινητικότητας όπως είναι η κοινή χρήση αυτοκινήτων και οχημάτων μικρο-κινητικότητας (car-sharing) και υπηρεσιών μεταφοράς.

Η επένδυση «Smart & Sustainable Island» καθώς και το έργο «Astypalaia 4.0» αποσκοπεί στη μετατροπή του νησιού μας  σε παγκόσμιο πρότυπο πράσινης μετακίνησης και ενεργειακής αυτονομίας με ΑΠΕ που θα βασίζεται στην κατασκευή ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 3 μεγαβάτ.  

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί πως ο δήμος Αστυπάλαιας αντιτίθεται στην εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, καθώς θεωρεί ότι χρειάζονται πολύ λιγότερες προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ανυτάρκεια του νησιού. Κάπως έτσι και ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων, τον Σεπτέμβριο του 2020, προέκυψε η πρόταση για το σύστημα του υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με ηλιακά και αιολικά συστήματα και η αποθήκευσή της ειδικούς συσσωρευτές ισχύος 2 MW και χωρητικότητας τουλάχιστον 7 MWh. Με τον τρόπο αυτό, ο δήμος θεωρεί ότι το νησί καθόσταται αυτάρκες και δεν απαιτείται η διασύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα.

Το συνολικό πρόγραμμα δράσεων για την Αστυπάλαια περιλαμβάνει και την εκτέλεση μιας  σειράς άλλων έργων υποδομής, όπως η κατασκευή νέου οδικού δικτύου, όπως και η βελτίωση του υπάρχοντος, η εγκατάσταση συστημάτων 5G, εκτός φυσικά, του δικτύου φορτιστών στους κοινόχρηστους χώρους.

«Το project της Αστυπάλαιας είναι εμβληματικό, υπό την έννοια ότι μας δείχνει ότι ένας κόσμος με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα είναι εφικτός. Προχωράμε στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών -σε συνεργασία με τη VW-, κάτι που θα συνδυαστεί με την εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ και την υιοθέτηση καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, η Αστυπάλαια μετατρέπεται σε ενεργειακά καθαρό και αυτόνομο νησί, διατηρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και δείχνει τον δρόμο για τις πράσινες πολιτικές που εφαρμόζουμε σε όλη τη χώρα», είχε δηλώσει σχετικά η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.