Αμετάβλητη – όπως άλλωστε ευρέως αναμενόταν – διατήρησε ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του, κατά την έκτακτη σύνοδό του στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή. «Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι αυτή τη στιγμή σταθερή, η προσφορά και η ζήτηση είναι ισορροπημένες και τα παγκόσμια αποθέματα είναι επαρκή», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι, χαρακτηρίζοντας «εύκολη» την απόφαση του καρτέλ.

Αμετάβλητη – όπως άλλωστε ευρέως αναμενόταν – διατήρησε ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του, κατά την έκτακτη σύνοδό του στη Βιέννη την περασμένη Παρασκευή. «Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι αυτή τη στιγμή σταθερή, η προσφορά και η ζήτηση είναι ισορροπημένες και τα παγκόσμια αποθέματα είναι επαρκή», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι, χαρακτηρίζοντας «εύκολη» την απόφαση του καρτέλ. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ υποστήριξε από την πλευρά του πως η αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει πως η τρέχουσα παραγωγή του οργανισμού είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση του πρώτου τριμήνου.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και δηλώσεις υπουργών του, το καρτέλ πιθανόν αποφασίσει να μειώσει την προσφορά πετρελαίου, προκειμένου να προφυλάξει τις τιμές από μια κάμψη της ζήτησης που θα προκληθεί σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία εισέλθει σε ύφεση.

Στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι μια αξιόπιστη, σταθερή και προβλέψιμη προσφορά πετρελαίου είναι θετική για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Όλοι το γνωρίζουν ότι μια αξιόπιστη, σταθερή και προβλέψιμη προσφορά πετρελαίου είναι ένα όφελος για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο, προσθέτοντας «ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν πως οι αποφάσεις τους για την παραγωγή πετρελαίου έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία».

Σημειώνεται ότι τα 13 μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ παράγουν σήμερα περίπου 32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.