Μεγάλη αναταραχή έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές εβδομάδες στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, που έχει πλέον πάρει και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, μετά την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μία αποκλειστική συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, την Γερμανική RWE.

Μεγάλη αναταραχή έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές εβδομάδες στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, που έχει πλέον πάρει και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, μετά την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μία αποκλειστική συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, την Γερμανική RWE. Η πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μία συμφωνία η οποία ουσιαστικά αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό και ταχύρυθμη ανάπτυξη της ΔΕΗ έχει προσκρούσει στη σθεναρή αντίσταση του συνδικάτου εργαζομένων της ΔΕΗ, την γνωστή ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι επικεφαλείς της οποίας έχουν μάλιστα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις εμποδίζοντας περισσότερο από μία φορά την συνάντηση του Δ.Σ. της Επιχείρησης όπου επρόκειτο να συζητηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και RWE.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιδρά στην εν λόγω συμφωνία γιατί πιστεύει ότι μέσω αυτής η RWE θα μπει ως συνεταίρος της ΔΕΗ από την πίσω πόρτα, μέσω της ίδρυσης θυγατρικής για την παραγωγή ηλεκτρισμού με λιθανθρακικές μονάδες, όπου η RWE θα έχει το 51% και η ΔΕΗ την μειοψηφία. Αύριο, υποστηρίζουν οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η RWE θα εξαγοράσει και μετοχικό πακέτο της ίδιας της ΔΕΗ και χωρίς να το καταλάβουμε θα βρεθούμε πλήρως ιδιωτικοποιημένοι και μάλιστα κάτω από Γερμανικό μάνατζμεντ. Και εννοείται ότι μέσα από μία τέτοια διαδικασία η ΓΕΝΟΠ και η νομενκλατούρα που την διοικεί θα χάσει τα προνόμιά της και προπαντός την ισχύ της. Βέβαια η λογική της ΓΕΝΟΠ, προσκρούει σε παγιωμένες αλήθειες και πρακτικές της αγοράς αφού το τελευταίο πράγμα που θα ενδιέφερε μία υπερσύγχρονη και Ευρωπαϊκή εταιρεία όπως η RWE θα ήτο να αναλάβει την διοίκηση μιας χαοτικής δημόσιας επιχείρησης, που ουσιαστικά παραμένει η ΔΕΗ, και να μοιρασθεί την διοίκηση της μ’ ένα κακοπροαίρετο και αντιδραστικό σε αλλαγές και εκσυγχρονισμό συνδικάτο.

Εάν οι ιθύνοντες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχαν πρωτίστως κατά νου τα συμφέροντα των εργαζομένων και την μακροχρόνια επιβίωση της Επιχείρησης μέσα σ’ ένα διαρκώς πιο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, (και δεν πρότασσαν τα προσωπικά τους και μόνο συμφέροντα) θα είχαν προ πολλού ζητήσει από την διοίκηση της ΔΕΗ να τους οργανώσει ειδική ημερίδα με σκοπό να τους ενημερώσει για την RWE, και να τους αναπτύξει με λεπτομέρεια το τι προβλέπει η προτεινόμενη συνεργασία, τα αναμενόμενα οφέλη για την ΔΕΗ και τις μακροπρόθεσμες συνέργιες από μία τέτοια διαδικασία. Εάν δε μάλιστα είχαν στοιχειώδες ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή πορεία της ΔΕΗ και την πρόοδο της Επιχείρησης θα είχαν απαιτήσει όπως διευρυμένο κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ, με εκπροσώπους από όλα τα παραγωγικά μέτωπα, και από διαφορετικές περιοχές της χώρας, επισκεφθεί για μία εβδομάδα την Γερμανία και περιηγηθεί τις εγκαταστάσεις της RWE με το συνδικάτο της οποίας θα επεδίωκαν κοινή συνάντηση για αλληλοενημέρωση. Βέβαια ουδέποτε ετέθηκε τέτοιο αίτημα από την ΓΕΝΟΠ η οποία απληροφόρητη και εγωκεντρική προτιμά μία στείρα αντιπαράθεση αποκλειστικά και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.

 Η στάση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ μέσα από μία αποκλειστική συνεργασία με μία προηγμένη τεχνολογικά και διοικητικά εταιρεία και ένα οικονομικά εύρωστο όμιλο όπως η RWE, είναι πιστεύουμε η χαρακτηριστική περίπτωση μιας μυωπικής αντίληψης όπου ο περιπατητής λόγω του δένδρου που έχει μπροστά του αδυνατεί να διακρίνει το δάσος. Στην προκειμένη συγκυρία το δάσος είναι η ίδια η RWE και οι τεράστιες πραγματικά δυνατότητες που προσφέρει στη ΔΕΗ να ξεφύγει από την μίζερη Βαλκανική της χωροθέτηση, όπου ακόμα και εδώ σε ένα αυστηρά περιφερειακό επίπεδο αδυνατεί να δραστηριοποιηθεί έξω από τα στενά Ελληνικά σύνορα. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων ετών για ν’ αποκτήσει η ΔΕΗ μία παραγωγική βάση εκτός Ελλάδος έχουν αποτύχει οικτρά.

Τα οφέλη που προσφέρει για την ΔΕΗ μία στενή συνεργασία με την RWE είναι προφανή εάν εξετάσουμε προσεκτικά ποια είναι η εταιρεία αυτή, πως είναι οργανωμένη και τι προσφέρει. Μ’ ένα προσωπικό 86.000 και πλέον εργαζομένων, ετήσια έσοδα άνω των 42.0 δις. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ 34.000 MW και ετήσια παραγωγή 205 δις. kwhs, κατ’ έτος, η RWE θεωρείται σήμερα ένας από τους Ευρωπαϊκούς γίγαντες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο. Τα ενδιαφέροντα της εταιρείας εκτείνονται πέρα απ την αμιγή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με συμμετοχές της στην αγορά φυσικού αερίου (πρόσφατα ανακοίνωσε την ένταξη της στην κοινοπραξία του υπεραγωγού Nabucco που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία προς την Ευρώπη) αλλά και στην τεράστια αγορά περιφερειακής θέρμανσης της Βόρειας Ευρώπης. Με άλλα λόγια η RWE είναι μία επιτυχώς καθετοποιημένη και ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία.

Υπάρχουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία στη λειτουργία της RWE που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΔΕΗ στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συνεργασίας:

(α) Η RWE διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στην Ευρώπη (4,0 δις τόνους) με ετήσια παραγωγή της τάξης των 100 εκ. τόνων ενώ έχει 10.000 MW λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχεί σ’ ένα αξιόλογο μέρος της συνολικής παραγωγής της. Έχει μάλιστα αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία καύσης λιγνίτη που της επιτρέπει μεγάλη μείωση των εκπομπών CO2 και υψηλή απόδοση (43%) στην λειτουργία των μονάδων. Η RWE θεωρείται σήμερα μία από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες εταιρείες του κόσμου στην εκμετάλλευση λιγνίτη, και αυτό και μόνο λέει πολλά για το τι μπορεί να προσφέρει στη ΔΕΗ από πλευράς τεχνολογίας και μάνατζμεντ. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε το ουσιαστικό όφελος που μπορεί να αποκομίσει η ΔΕΗ από την RWE στην προσπάθειά της για μείωση των εκπομπών ρύπων από την καύση λιγνίτη, αφού η τελευταία έχει ήδη αναπτύξει ξεχωριστή τεχνολογία στον τομέα αυτό. Ο περιορισμός αερίων ρύπων θα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική ανάγκη για την ΔΕΗ, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει το παραμικρό για ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, ενώ εάν αφεθούν τα πράγματα ως έχει το 2015 η ΔΕΗ θα παράγει 40.0 εκατ. τόνους τον χρόνο και θα πρέπει να πληρώσει για δικαιώματα 1.0 δις. ευρώ και άνω κατ’ έτος!

 (β) Η RWE έχει καταφέρει ν’ αποκτήσει ένα βέλτιστο ενεργειακό μίγμα που της επιτρέπει να παράγει ηλεκτρισμό σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές μπορώντας να εκμεταλλεύεται σε καθημερινή βάση τις προσφερόμενες ευκαιρίες αποφεύγοντας συγχρόνως υψηλά παραγωγικά κόστη. Το ενεργειακό μίγμα της RWE πολύ πρόχειρα έχει ως εξής: Λιγνιτοπαραγωγή (32%), παραγωγή από λιθάνθρακα (28%), Φυσικό Αέριο (12%), πυρηνική ενέργεια (19%), υδροηλεκτρικά και άλλες ΑΠΕ (9%). Είναι ξεκάθαρο ότι στην προσπάθεια της ΔΕΗ να διαφοροποιήσει το δικό της ενεργειακό μίγμα, που σήμερα εξαρτάται κατά 70% από τους λιγνίτες, θα βρει αρωγό και συνεργάτη την RWE η εμπειρία της οποίας θα είναι πραγματικά πολύτιμη.

Για έναν ουδέτερο παρατηρητή, έξω από τα πολιτικά παιχνίδια και τις συνδικαλιστικές σκοπιμότητες, μία συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE μόνο οφέλη μπορεί να προσδώσει στην πρώτη. Ακόμα και εάν η RWE αποκτήσει μια μετοχική συμμετοχή στη ΔΕΗ, και μέσω αυτής επιτευχθεί μια εξωστρέφεια στη μεγαλύτερη (από πλευράς εργαζομένων) επιχείρηση της χώρας τα οφέλη θα υπερτερούν κατά πολύ τις όποιες απώλιες στην μονομερή άσκηση διοίκησης. Ίσως τότε τεθεί οριστικό τέρμα στο απαράδεκτο σημερινό καθεστώς συνδιοίκησης και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που αντιδρά τόσο πολύ το «συνδικαλιστικό κίνημα».