Τι Κρύβεται Πίσω από την Επίθεση Φιλίας του Ερντογάν σε Μπάιντεν-Μακρόν-Μητσοτάκη

Τι Κρύβεται Πίσω από την Επίθεση Φιλίας του Ερντογάν σε Μπάιντεν-Μακρόν-Μητσοτάκη
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 23 Ιουνίου 2021 - 08:10

Το νέο μεγάλο άνοιγμα του Ερντογάν προς ΗΠΑ και Ευρωπαίους δεν θα έπρεπε να προκαλεί  έκπληξη σε κανεναν. Ο Τούρκος Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πολύ συγκεκριμένη τακτική. Πρώτα ανεβάζει τους τόνους και απευθύνει προειδοποιήσεις προς αντιπάλους και μη κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και φυσικά χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα και έπειτα κατεβάζει τους τόνους και προβάλλεται ως διαλλακτικός σύμμαχος και ιδανικός εταίρος. Αυτό πράτει με την ΕΕ, αυτό πράτει με τις ΗΠΑ, αυτό πράττει 

και στα ελληνοτουρκικά με κάποιες παραλλαγές.  Και εντελώς τυχαία πάντα  επιλέγει να δείξει το καλό του πρόσωπο λίγο πριν τις Συνόδου της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ.

Αυτή τη φορά προσπάθησε να ανταλλάξει την επιείκια των ΗΠΑ για τους S-400 με την πολύτιμη βοήθεια που δύναται να προσφέρει στο Αφγανιστάν. Δηλαδή προτείνει η Άγκυρα να παραμείνει στο Αφγανιστάν για να φρουρεί και να διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που έδρευαν στη χώρα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πράγμα που δεν είναι και λίγο, αν αναλογισθει κανείς ότι τόσο το Αφγανισταν όσο και το Ιράκ έχουν εξελιχθεί σε “καυτή πατάτα” για τις ΗΠΑ. Και όπως όλοι γνωρίζουμε όταν η Τουρκία κάνει τέτοιες χάρες, ζητάει και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δεί κανείς την εξέλιξη της υπόθεσης του Τούρκου επιχειρηματία που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος  και είχε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν.  Μόλις χθες οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του από τις αρχές της Αυστρίας. Πιο συγκεκριμένα η Ουάσινγκτον, ζήτησε από την Βιένη την έκδοση του Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη στη Γιούτα όπου αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απάτη. Και το μέγα ερώτημα είναι αν θα έλθουν στο φως οι σχέσεις του επιχειρηματία με την “αυλη” του Σουλτάνου εν μέσω της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν και στις επαφές του Ερντογάν με τον άλλοτε μεγαλύτερο επικριτή του στην ΕΕ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ διεξήχθη σε καλό κλίμα, δείχνοντας οτι υπάρχει πρόθεση επαναπροσέγγισης παρα τους βαρείς χαρακτηρισμούς που έχουν ανταλλάξει στο πρόσφατο παρελθόν. Τότε που ο Ερντογάν δεν είχε διστάσει να αποκαλέσει τον Μακρόν μέχρι και ναζί.  Περασμένα ξεχασμένα;  Κατά τις επαφές τους στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Ερντογάν να  βρουν «έναν χρήσιμο δρόμο στη Συρία και τη Λιβύη». Δήλωσε μάλιστα ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του Ερντογάν ότι θέλει να αποχωρήσουν οι ξένοι μισθοφόροι από το λιβυκό έδαφος το συντομότερο δυνατόν.

“Αποφασίσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εντείνουμε τις απευθείας επαφές μας”, δήλωσε ενδεικτικώς την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Προ μιας εβδομάδας είχε καλέσει μάλιστα για απευθείας συνομιλίες τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χωρίς διαμεσολαβητές ή τρίτους όπως η ΕΕ λόγου χάρη. Επενδυει λοιπόν στις προσωπικές επαφές και σχέσεις με όλους πλήν των Ελληνοκυπριων. Αυτό που καταγράφηκε σε όλες τις συναντήσεις που είχε και ιδιαίτερα σ’ αυτή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ήταν ότι απουσίαζε οποιοδήποτε αναφορά στο Κυπριακό. Η συνειδητή αυτή τακτική από πλευράς Ερντογάν αποσκοπεί στο να περάσει το μήνυμα, κυρίως προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, πως η χώρα του έχει καλές σχέσεις με όλους πλην των “προβληματικών Ελληνοκυπρίων”.  Και εκεί ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Διότι δεν φαίνεται να κάνει πίσω στην διεκδίκηση της διχοτόμησης της Κύπρου και εκεί αναμένεται να επικεντρωθούν όλα τα βέλη του το επόμενο διάστημα. Η Λευκωσία φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις «εκπλήξεις» που ετοιμάζει ο Ερντογάν κατά την παρουσία του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, το 1974. Και σίγουρα ευχάριστες δεν θα είναι.