Για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γενιάς «πράσινων» και λιγότερο ενεργοβόρων ξενοδοχείων, μίλησε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το υπουργείο Τουρισμού με τίτλο: «Η Επόμενη Μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείο- Αξιοποιώντας τα Χρηματοδοτικά Μέσα». 

Όπως είπε η κα Σδούκου, «χρειαζόμαστε μια νέα γενιά ξενοδοχειακών υποδομών που θα μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, αποβλήτων, αλλά και μετακινήσεων για να επιτύχουμε τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση» για να τονίσει πως πρόκειται για την πιο φιλόδοξη και εμπροσθοβαρή πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί ώστε η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών υποδομών της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για Επιχειρήσεις στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο θα κατευθυνθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως υπογράμμισε επιλέξιμες είναι και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες καθώς με αυτή τη δράση αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%.

Όπως εξήγησε η κυρία Σδούκου, η δράση περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα. Το πρώτο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και το δεύτερο, στην προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Για να πετύχουμε πιο “πράσινα” ξενοδοχεία, προωθούμε τον θεσμό του net metering. Εξετάζουμε την απλοποίηση εφαρμογής και παράλληλα την επέκταση της ισχύος των σταθμών net metering από το 1 MW που είναι σήμερα στα 3 MW» είπε η κυρία Σδούκου. Όπως εξήγησε, με αυτή την εφαρμογή ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.500 MWh, εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος κατά τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

«Είναι απαραίτητη η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του κλάδου που είναι ξεπερασμένο και επομένως ιδιαίτερα δαπανηρό από πλευράς λειτουργίας και συντήρησης», επισήμανε η κυρία Σδούκου για να παραθέσει και στοιχεία για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων σχετικά με  την κατανάλωση ενέργειας, λέγοντας πως τα ξενοδοχεία έχουν ετήσια κατανάλωση ενέργειας που ξεπερνά τις 200 kWh/m2 για να φθάσει ακόμη και στις 1.000kWh/m2.

«Ένα τυπικό ξενοδοχείο επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές 10 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά δωμάτιο ετησίως», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η ενέργεια αποτελεί από τα σημαντικότερα κόστη για ένα κατάλυμα, με το ετήσιο κόστος ενέργειας ανά δωμάτιο κυμαίνεται από 600 ως και 2.000 ευρώ.

Η κα Σδούκου είπε ακόμη ότι περίπου το 70% της καταναλισκόμενης ενέργειας και το 40% του ενεργειακού κόστους αφορά στη θέρμανση και την ψύξη εσωτερικών χώρων, καθώς και στη θέρμανση του νερού. Επιπλέον, ο φωτισμός αναλογεί στο 21% του κόστους και στο 8% της κατανάλωσης ενέργειας.

Ακολουθούν ορισμένες από τα πιο χαρακτηριστικές αναφορές της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας στην ημερίδα:

«Προσωπικά με εκπλήσσει το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε για την έννοια της αειφορίας στον ξενοδοχειακό κλάδο

σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να κάνουν το δεύτερο restart τους μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Λοιπόν, συγκράτησα από τη μελέτη που μόλις παρουσιάσατε 3 νούμερα: Σχεδόν το μισό του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού καταγράφει την κατανάλωσή του στην ενέργεια, περίπου 7 στις 10 θέτουν στόχο να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη πρόσεξα πως ένα 61% έχει επενδύσει σε κάποια δράση εξοικονόμησης ενέργειας την τελευταία πενταετία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά αυτά τα μηνύματα και πρέπει να τα εξελίξουμε στην πράξη.

Είστε ένας κλάδος που από όσο γνωρίζω η συμμετοχή σας στο ελληνικό ΑΕΠ ξεπερνά το 20%. Επομένως, όταν ο πρώτος εργοδότης της χώρας στρέφει το βλέμμα του στην ενέργεια, το περιβάλλον και την αειφορία, νιώθω ένα βάρος ως Υπουργείο ΠΕΝ να βοηθήσουμε να αναληφθούν δράσεις για την ενέργεια και το κλίμα.

Σε αυτή την πορεία προς ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού μας δυναμικού είναι καθοριστική. Στα κτίρια αναλογεί το 40% περίπου της ενεργειακής κατανάλωσης της Ε.Ε. και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θέλουμε να αναβαθμίζουμε 60.000 κτίρια κάθε χρόνο έως το 2030.

Είναι απαραίτητη η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του κλάδου που είναι, αν θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και ξεπερασμένο και επομένως ιδιαίτερα δαπανηρό από πλευράς λειτουργίας και συντήρησης.

Άρα, η μείωση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους είναι το βασικό ζητούμενο.  Πώς το πετυχαίνουμε είναι το ερώτημα  του… ενός εκατομμυρίου!!! Με ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά ή υβριδικά ηλιακά συστήματα, καθώς και μικρές ανεμογεννήτριες.

Ανέτρεξα σε μια σχετική μελέτη και άντλησα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αναζητούν την καλή περιβαλλοντική επίδοση ενός καταλύματος και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια στην επιλογή τους. Το 80% των Γερμανών τουριστών δηλώνει ότι τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Το 1/3 των Αμερικανών τουριστών υποστηρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω χρήματα για την διαμονή τους σε ένα κατάλυμα φιλικό προς το περιβάλλον ενώ το ίδιο δηλώνει 1 στους 5 Βρετανούς. Σε ότι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, το 93% των Ελλήνων προτιμά κάποιο οικολογικό ξενοδοχείο, ενώ το 62% δηλώνει ότι επιθυμεί το ξενοδοχείο που θα επιλέξει για τις διακοπές του να λειτουργεί σύμφωνα με κάποιο πρότυπο περιβαλλοντικής πολιτικής. Συγχρόνως, οι επιδόσεις στα κριτήρια βιωσιμότητας αποτελούν πλέον το «κλειδί» για την πρόσβαση σε κεφάλαια που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονιστούν.

Έρχομαι λοιπόν, πολύ γρήγορα, στις δικές μας πρωτοβουλίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε αυτή την πράσινη στροφή των ξενοδοχείων, στηρίζοντας και τις επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, τον περασμένο Μάρτιο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, προχωρήσαμε στην αναδρομική μείωση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ από 1η Ιανουαρίου 2019 για τον κλάδο των ιδιοκτητών ξενοδοχείων.

Ένα μεταβατικό καθεστώς μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για την 3ετία 2019-2021, με έκπτωση 47,5% επί της υψηλής Χρέωσης Βάσης. Αυτό σημαίνει ότι αναδρομικά η χρέωση επαναπροσδιορίζεται από τα 17 ευρώ ανά MWh, που θα ισχύει για τους υπόλοιπους κλάδους στα 9,01 ευρώ ανά MWh. Χρέωση που θα ισχύσει και για το 2021.

Για να πετύχουμε πιο «πράσινα» ξενοδοχεία, προωθούμε την επέκταση και απλοποίηση της εφαρμογής του net metering μέσω της εγκατάστασης ενός σταθμού ΑΠΕ. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, μπορεί, για παράδειγμα, μία ξενοδοχειακή μονάδα με ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας 1500 MWh να εγκαταστήσει ένα ΦΒ σταθμό ισχύος 1 MW.  Έτσι, και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μειώνει και περιορίζει το λειτουργικό της κόστος. Με την εφαρμογή του net metering (είτε απλού, είτε virtual), ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη των 1500 MWh, εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος κατά τουλάχιστον 150,000 €/έτος. Έτσι εάν σκεφτούμε ότι ένα φ/β ισχύος 1 MW έχει κόστος εγκατάστασης περίπου 600,000 € ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου θα αποσβέσει την επένδυσή του σε περίπου 4 χρόνια. από εκεί και πέρα θα δει τον λογαριασμό ρεύματος της ξενοδοχειακής του μονάδας να μειώνεται κατά 150,000 €/έτος τουλάχιστον. Για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη δυνατότητα για τις ξενοδοχειακές μονάδες, εξετάζουμε την απλοποίηση εφαρμογής και παράλληλα, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την επέκταση της ισχύος των σταθμών net metering από το 1 MW που είναι σήμερα στα 3 MW.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο επιτυχημένο και εμβληματικό μας πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, το Εξοικονομώ. Μέσω του εθνικού μας σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ένα αντίστοιχο πρόγραμμα Εξοικονομώ έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες και απευθύνεται πρώτη φορά σε Επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φυσικά επιλέξιμες είναι και όλες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Η δράση περιλαμβάνει δύο υπο-προγράμματα: α) Εξοικονόμηση ενέργειας για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και β) προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Με το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις, για παρεμβάσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει: ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων,

ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής, κ.ά.

Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για τα ξενοδοχεία να επιτύχουν σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση και να αξιοποιήσουν εμπορικά το πιο «πράσινο» ενεργειακό αποτύπωμα που θα αποκτήσουν.

Και θα κλείσω με ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, την Ηλεκτροκίνηση, που αποτελεί και ένα από τα θεμέλια του αειφόρου τουρισμού. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, οι ετήσιες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου ενός ξενοδοχείου μέσης δυναμικότητας προσεγγίζουν ανά δωμάτιο την ποσότητα του CO2  που εκπέμπουν ετησίως οκτώ (8) αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας.

Στα μεγέθη αυτά περιλαμβάνονται και οι ρύποι που εκπέμπουν οι τουρίστες για τις μετακινήσεις τους, κατά την διάρκεια της διαμονής τους στον τόπο που έχουν επιλέξει. Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή όδευση για την ενεργειακή μετάβαση, υπό την προφανή προϋπόθεση ότι η καταναλισκόμενη ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Στο ΥΠΕΝ έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κινήτρων για να προωθήσουμε τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν διττά από τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει, τόσο μέσω του ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων, όσο και μέσω των γενναίων φορολογικών κινήτρων που περιγράφονται στο Νόμο 4710.

Και θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στα φορολογικά κίνητρα και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια τουριστική επιχείρηση. Η αγορά ή μίσθωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς το κόστος αγοράς προσαυξάνεται λογιστικά κατά 50% για την ηπειρωτική χώρα και 75% για τα νησιά.

Έτσι, για ένα όχημα αξίας 40.000 ευρώ, η επιχείρηση θα εγγράψει στα λογιστικά της βιβλία το ποσό των 60.000€ ή 70.000€ αντίστοιχα για νησί, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον φόρο που καλείται να καταβάλλει. Ομοίως, εφόσον, επιλέξει να εγκαταστήσει σημεία φόρτισης εντός ξενοδοχείου, για χρήση από τους επισκέπτες και το προσωπικό της, μπορεί να ωφεληθεί με αυξημένη λογιστική δαπάνη κατά 50% και 70% στα νησιά. Επιπλέον, ο συντελεστής απόσβεσης για τα οχήματα είναι στο 50%, ενώ για τους φορτιστές στο 100%, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ρευστότητα μιας επιχείρησης.

Τέλος, μέσω του ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ δίνεται επιδότηση για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου 20%, ενώ για τα δίκυκλα και ποδήλατα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 20% και 40% αντίστοιχα.

Και πέραν των οικονομικών ωφελειών, ένα κατάλυμα που παρέχει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να μετακινείται οικολογικά, με ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, δίκυκλο ή ποδήλατο, δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας, κυρίως προς τους Ευρωπαίους επισκέπτες που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για την επιλογή του καταλύματος.

Η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται και κυρίως, τους χρηματοδοτικούς πόρους που έρχονται τα αμέσως επόμενα χρόνια, για να πρωτοπορήσει στον τομέα του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας. Μέσα σε αυτό βλέπω χώρο για ενεργειακά αποδοτικές ξενοδοχειακές μονάδες. Όσο για εμάς στο Υπουργείο, θα κριθούμε από το πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας.»