Χωρίς Φυσικό Αέριο Κινδυνεύει να Μείνει η Ευρώπη

Για μία ακόμη φορά πολλές Ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο εάν η μονοπωλιακή Ρωσική εταιρεία αερίου, η Gazprom, πραγματοποιήσει την απειλή της και μειώσει τις ποσότητες αερίου που εξάγει στην Ουκρανία.
του Κ. Ν. Σταμπολή
Δευ, 11 Φεβρουαρίου 2008 - 01:46

Για μία ακόμη φορά πολλές Ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο εάν η μονοπωλιακή Ρωσική εταιρεία αερίου, η Gazprom, πραγματοποιήσει την απειλή της και μειώσει τις ποσότητες αερίου που εξάγει στην Ουκρανία. Η απειλή της Gazprom διατυπώθηκε την περασμένη Πέμπτη (7/2) μετά από την δημοσιοποίηση των οικονομικών διαφορών που έχει η Gazprom με την Ουκρανία, μέσω της οποίας ως γνωστόν διέρχεται το 80% του Ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2006 η Ευρώπη υπέφερε σχεδόν τρεις εβδομάδες από έλλειψη φυσικού αερίου μετά από την διακοπή της ροής Ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία. Η Gazprom είχε τότε χρησιμοποιήσει το όπλό της προμήθειας αερίου για να υποχρεώσει την Ουκρανία να δεχθεί υψηλότερες τιμές.

Σήμερα η Gazprom υποστηρίζει ότι η Ουκρανία, μέσω της ενδιάμεσης εταιρείας RosUkrEnergo που διαχειρίζεται τις εισαγωγές αερίου στην Ουκρανία, χρωστάει το όχι ευκαταφρόνητο ποσό του 1,5 δις. δολάρια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Gazprom Sergei Kupriyanov το χρέος της RosUkrEnergo αυξήθηκε κατά 500 εκ. δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες, για να φθάσει τα 1,5 δις. δολάρια, μετά από απευθείας πωλήσεις Ρωσικού αερίου στην Ουκρανία. Όπως προβλέπει η συμφωνία του 2006 η RosUkrEnergo αγοράζει ακριβό αέριο απ’ την Gazprom και αρκετά φθηνότερο από χώρες όπως το Τουρκμενιστάν, Uzbekistan και Kazakhstan οι οποίες εξάγουν αέριο στην Ουκρανία μέσω του δικτύου αγωγών της Gazprom στην Ρωσία. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι ανωτέρω χώρες μείωσαν δραματικά τις εξαγωγές αερίου προς την Ουκρανία, λόγω δικών τους αυξημένων αναγκών στην τρέχουσα χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα η RosUkrEnergo να αναγκασθεί να αγοράζει ακριβό Ρωσικό αέριο.

 Σύμφωνα μ’ ένα άλλο εκπρόσωπο της Gazprom τον Ilya Kochevrin, οι προμήθειες Ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν πρόκειται να επηρεαστούν αφού πρόθεση της Gazprom είναι να μειώσει την παροχή προς την Ουκρανία αερίου μόνο κατά 25%. Βέβαια όπως παρατηρούν στελέχη Ευρωπαϊκών εταιρειών αερίου και τον Ιανουάριο του 2006 η Gazprom υπεστήριζε ότι είχε απλώς μειώσει την ροή αερίου ενώ στην πραγματικότητα το είχε διακόψει. Επειδή οι εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς αερίου στην Ευρώπη είναι ότι η νέα Ρωσο-Ουκρανική διαφορά δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα και είναι πιθανό να οδηγήσει σε μία νέα κρίση, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές εταιρείες αερίου ετοιμάζονται ν’ αντιμετωπίσουν μειωμένες πιέσεις αερίου την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα. «Δεν θα εκπλαγούμε εάν η Gazprom πραγματοποιήσει την απειλή της και διακόψει για μερικές ημέρες πλήρως την προμήθεια αερίου προς την Ουκρανία. Και επειδή η Ουκρανία δεν διαθέτει δικά της κοιτάσματα και αποθηκευτικούς χώρους για να καλύψει τις δικές της άμεσες ανάγκες, εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θ’ αντιμετωπίσουμε πρόβλημα», δήλωσε στο energia.gr εκπρόσωπος μεγάλης Ευρωπαϊκής εταιρείας αερίου.

Στο επίκεντρο της σημερινής Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης είναι τα σχέδια της νέας πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko να βγάλει από την μέση ως μεσάζοντα την RusUkrEnergo, 55% της οποίας ανήκει στην Gazprom και 45% στον Ουκρανό επιχειρηματία Dmytro Firtash. Μία προοπτική με την οποία δεν συμφωνεί καθόλου η Gazrpom γιατί όπως λέει ο κ. Kochevrin, χάρις στην RosUkrEnergo, (που έχει την έδρα της στην Ελβετία) η Ουκρανία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει λογικές τιμές αερίου. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο Τρίτη κατά την επίσκεψη στην Μόσχα του Ουκρανού προέδρου Victor Yushchenko όπως επίσης στις 21 Φεβρουαρίου ότι θα μεταβεί στην Ρωσική πρωτεύουσα η κα Yulia Tymoshenko.